Vloersticker NS mondkapje

Mondkapjesplicht blijft gelden in openbaar vervoer

De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer wordt voorlopig in stand gehouden, al kondigde het kabinet vrijdagavond wel aan dat het dragen van gezichtsbescherming op veel andere plekken niet meer hoeft. Het is een van de versoepelingen van de coronamaatregelen per zaterdag 26 juni.

Hoewel mondkapjes dus verplicht zullen blijven in het OV, betekent de nieuwe ronde versoepelingen goed nieuws voor de sector. Een groot deel van de coronamaatregelen komt namelijk te vervallen. Zo nam het kabinet ook een besluit over het thuiswerkadvies, dat deels verleden tijd wordt. Iedereen kan in overleg met zijn of haar werkgever maximaal de helft van de tijd weer naar kantoor gaan, waar de anderhalvemeterregel blijft gelden. Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan.

Campagne

De OV-sector was in juni 2020 de eerste in Nederland met een mondkapjesplicht, omdat het niet realistisch is dat reizigers anderhalve meter afstand houden in de voertuigen. Sindsdien mogen alle zit- en staanplaatsen worden gebruikt, al is dat door de toenemende drukte wel weer even wennen voor reizigers. Een opgefriste campagne, die woensdag 23 juni van start gaat, heeft onder meer tot doel om duidelijk te maken dat reizen met het OV verantwoord is.

Lees ook: ‘Eind 2021 weer 70 tot 80 procent van oude reizigersaantallen in OV’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.