Vloersticker NS mondkapje

OV-NL: steeds minder reizigers dragen mondkapje in OV

Het komt steeds vaker voor dat reizigers geen mondkapje meer dragen in het openbaar vervoer. “We zien de laatste weken al een toename. En dit is zeker toegenomen sinds de laatste versoepeling.” Dat zegt Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL.

Afgelopen zaterdag is de mondkapjesplicht komen te vervallen, met uitzondering van het OV en het vliegtuig. Het lijkt erop dat met deze versoepeling ook de bereidheid om de mondkapjes in het OV te dragen afneemt. Vooral op perrons en stations merkt de sector dat er minder vaak mondkapjes worden gedragen.

Lastig voor spoorpersoneel

Dat maakt het voor personeel op de trein, tram en metro soms lastig, weet Peters. “Het is een moeilijke keuze tussen handhaven, mensen aanspreken of gedogen en de andere kant op kijken. De officiële lijn voor boa’s is de prioriteit ligt bij de-escaleren, zichtbaar zijn en mensen aanspreken. Boetes kunnen uitgedeeld worden als het nodig is, maar het is geen doel op zich.” Hoeveel procent van de reizigers geen mondkapje draagt is nog onbekend.

Peters noemt de toename van het aantal mondkapjeweigeraars zorgelijk. “We moeten niet gaan denken dat alles al voorbij is, dat is het niet.” In het openbaar vervoer is het niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren, zegt hij. “Daarom is het belangrijk dat mensen wel blijven meewerken, al doe je het voor een ander.”

Bron: MvG/ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van OVPro en hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.