Informatieborden van NS over corona

CBS: 60 procent minder kilometers afgelegd met OV in 2020

Bron: NS

Dat Nederlanders vorig jaar veel minder reisden vanwege de coronamaatregelen is geen verrassing. Daar is nu een specifiek aantal kilometers aan verbonden. Het aantal reizigerskilometers in het openbaar vervoer daalde over heel 2020 met 17,8 miljard. Dat is een krimp van bijna 60 procent vergeleken met 2019 en daarmee is het de modaliteit die het hardst is getroffen.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend aan de hand van cijfers over de mobiliteit van de Nederlandse bevolking van 6 jaar en ouder. Het aantal reizigerskilometers in de trein daalde van 23,9 naar 9,5 miljard (60 procent). In de bus, tram en metro lag de afname met 54 procent iets lager (van 6,2 naar 2,8 miljard kilometers).

Eerder werd al duidelijk dat het aantal check-ins met de OV-chipkaart in 2020 zo goed als halveerde. Ruim 40 procent van de transacties vond plaats in de eerste elf weken van het jaar, waarin nog geen coronamaatregelen van kracht waren.

Veel lager aandeel voor OV

In totaal legden Nederlanders vorig jaar in eigen land 147 miljard kilometer af te voet, met de fiets, auto, trein of een ander vervoermiddel – bijna een derde minder dan in 2019. Dat betekent dat ruim 8 procent van de verplaatsingen met het OV gebeurde. Dat is aanzienlijk minder dan een jaar eerder, toen dit aandeel nog iets meer dan 14 procent bedroeg.

Het CBS keek ook naar het reismotief, waarbij geen onderscheid is gemaakt naar vervoerswijze. Behalve bij toeren of wandelen was het aantal afgelegde kilometers aanzienlijk lager dan in 2019. De afgelegde afstand voor reizen van en naar het werk nam bijvoorbeeld met ruim 36 procent af; die van en naar scholen en de kinderopvang zelfs met 50 procent.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.