Reiziger met mondkapje bij metro RET (foto: MRDH/Verkijk.nl)

Positieve reacties op vervallen mondkapjesplicht stations

In de OV-sector klinken positieve geluiden over het afschaffen van de mondkapjesplicht op stations, perrons en haltes per 25 september. “Voor reizigers is voor nu helder: instappen is opzetten”, zei president-directeur Marjan Rintel van NS dinsdagavond in een reactie op de coronapersconferentie.

“Het is jammer dat de trein de laatste plek is waar de mondkapjes verdwijnen, maar we snappen de logica omdat coronatoegangsbewijzen zoals in de horeca niet mogelijk zijn in het openbaar vervoer. We verwachten dat ook in de trein het mondkapje direct verdwijnt zodra de volksgezondheid dit mogelijk maakt. Tegelijk is het goed dat een mondkapje op de treinstations niet meer hoeft, zoals Nederland op veel andere plekken al gewend is”, aldus Rintel, die zich vorige week uitsprak tegen het ‘inconsistente beleid’ rond mondkapjes.

Geen coronabewijs

Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL, zei voorafgaand aan de persconferentie al dat het een goede zaak was dat het een goede zaak is dat het mondkapje alleen nog in de voertuigen op hoeft. “Het is aan reizigers niet uit te leggen dat ze in winkelcentrum Hoog Catharijne naast Utrecht Centraal geen mondkapje hoeven te dragen, en vervolgens vijftig meter verderop in de stationswinkeltjes wel”, zei hij in gesprek met SpoorPro.

Vorige maand suggereerde het kabinet nog dat het loslaten van de anderhalve meterregel zou betekenen dat ook mondkapjes in het OV niet meer nodig zouden zijn. Maar op andere plekken zoals de horeca en bioscopen komt daar eind deze maand het tonen van een coronabewijs voor in de plaats. In het openbaar vervoer is dit niet mogelijk, aldus Peters, omdat het een nutsvoorziening is en daarom voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.