Vloersticker NS mondkapje

‘Draagvlak voor mondkapje in OV kan toenemen door nieuwe maatregelen’

Foto Dylan

De mondkapjesplicht is nooit vervallen in het openbaar vervoer, maar werd wel steeds minder nageleefd. Toch kan het zo zijn dat het draagvlak weer toeneemt, omdat het mondkapje vanaf dit weekend weer op veel meer plekken moet worden gedragen. Tegelijkertijd wordt rekening gehouden met extra druk voor handhaving.

Het dragen van gezichtsbescherming wordt door de nieuwe coronamaatregelen “weer steeds normaler”, zegt Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL. “Misschien dat het draagvlak toeneemt.” Ook Freek Bos, directeur van reizigersvereniging Rover, wijst erop dat door de aanscherping weer meer sprake is van consistentie. “Het geeft minder ruimte aan de discussie waarom in het OV wel, en ergens anders niet.”

Extra druk op handhaving

In september reageerde de sector nog verheugd op het vervallen van de mondkapjesplicht op stations, perrons en haltes. Dit riep namelijk steeds meer weerstand op. Meermaals werd de vraag gesteld waarom het kapje bijvoorbeeld niet op hoefde in een winkelcentrum, maar iets verderop in de stationswinkel wel. Het loslaten van de coronamaatregelen ging wel gepaard met een slechtere naleving van de mondkapjesplicht ín de voertuigen.

Vanaf zaterdag moet dus ook weer worden toegezien of het kapje op is op perrons, stations en bij haltes. Dat zorgt voor extra druk als het gaat om handhaving, terwijl de OV-sector al kampt met personeelstekorten. “De handhaving wordt gedaan door boa’s, die proberen te de-escaleren. En als het moet, bekeuren met boetes”, legt Peters van OV-NL uit. Reizigers worden eerst gewaarschuwd en de kans gegeven alsnog een mondkapje op te doen, voordat boetes worden uitgedeeld.

HdG/DM

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.