Rotterdam Centraal coronamaatregelen

Ook OV-sector zal nieuwe coronamaatregelen voelen

De coronateugels worden weer aangetrokken. Het demissionaire kabinet wil onder meer dat iedereen weer volledig gaat thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. De maatregelen zullen daarmee een nieuwe weerslag hebben op het gebruik van het openbaar vervoer. Afgelopen dagen nam het aantal reizen met trein, bus, tram en metro al licht af.

Tijdens de persconferentie werden vrijdagavond nieuwe maatregelen van vooralsnog drie weken aangekondigd om het coronavirus “een harde klap” te geven. Demissionair premier Mark Rutte begon met het dringende advies om dus weer thuis te gaan werken. Veel mensen doen dat volgens hem al, maar “het zou beter zijn als nog meer mensen dat zouden doen. Omdat op het werk veel contacten plaatsvinden, en afstand houden op het werk blijkt in de praktijk heel lastig te zijn.”

Als meer mensen gaan thuiswerken, leidt dat onvermijdelijk tot een nieuwe daling van het OV-gebruik. Terwijl die sinds de zomervakantie juist weer in de lift zat. Afgelopen weken was circa 70 procent van de voormalige reizigers weer terug in de voertuigen.

Scholen blijven open

Rutte sprak van “een vervelende beslissing” en “ingrijpende besluiten”. Zo komt de verplichting om anderhalve meter afstand te houden terug op plekken zonder coronatoegangsbewijs, met een uitzondering voor onder meer het OV. Horeca en supermarkten moeten de deuren tijdelijk om 20.00 uur sluiten en niet-essentiële winkels al twee uur eerder. De sluitingstijd van 18.00 uur gaat ook gelden voor evenementen, behalve in de kunst en cultuur zoals bioscopen en concertzalen. Uitgezonderd sporten, waar helemaal geen publiek meer welkom is, geldt een maximum aantal van 1.250 personen.

Dat scholen wel openblijven, is goed nieuws voor de OV-sector. Relatief veel scholieren en studenten maken immers gebruik van het openbaar vervoer. Wel gaat een verplichte groepsgrootte van 75 mensen gelden per ruimte in het mbo en hoger onderwijs.

De komende weken wordt gewerkt aan een wetswijziging om nieuwe maatregelen voor de langere termijn mogelijk te maken. Vanaf dan wordt onder meer ingezet op de mogelijkheid voor ondernemers om te werken met een 2G-systeem waarbij een negatieve test geen coronatoegangsbewijs is. De coronapas wordt dan ook verplicht in niet-essentiële winkels en kan ook op de werkvloer worden gevraagd.

Lichte daling OV-gebruik

In september verviel het thuiswerkadvies nog, maar vorige week veranderde dit weer in minimaal de helft van de tijd thuiswerken. Aanvankelijk leidde dat nog niet tot minder check-ins in het openbaar vervoer. Deze week werd er wel minder gebruik gemaakt van trein, bus, tram en metro, blijkt uit cijfers van Translink. Van maandag tot en met donderdag lag het aantal check-ins gemiddeld 4,5 procent lager dan vorige week en bijna 5 procent lager dan voor de herfstvakantie.

Daarmee lijkt het erop – zonder te kijken naar de vakantieperiode – dat het aantal reizigers deze week het laagste punt bereikt sinds begin september. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het met 60 procent meer reizigers wel flink drukker in de voertuigen. Kanttekening daarbij is dat toen veel zwaardere coronamaatregelen van kracht waren, waaronder de oproep om niet-noodzakelijke reizen te vermijden.

Bekijk hieronder het verloop van de reizigersaantallen tijdens de coronacrisis:

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.