Bushalte Arriva Harlingen

Dit effect hebben de nieuwe coronamaatregelen op OV-gebruik

De aangescherpte coronamaatregelen hebben de reizigersaantallen in het openbaar vervoer verder omlaag gebracht. Het aantal check-ins is ten opzichte van een week eerder met 5,5 procent gedaald. Relatief gezien is het grootste effect zichtbaar in de avonduren; de daling in de spits zette vorige week al in.

Op maandag, dinsdag en woensdag is er na 19.00 uur gemiddeld een derde minder vaak ingecheckt dan vorige week, blijkt uit cijfers die worden bijgehouden door Translink. Opvallend is dat deze drie dagen tussen 07.00 en 09.00 uur slechts 2 procent minder vaak met het OV werd gereisd dan vorige week, toen nog het advies gold om minstens de helft van de tijd thuis te werken.

Onder de streep ligt het aantal reizigers weer 40 procent lager ten opzichte van dezelfde periode vóór corona. Dit percentage lag in de zomer voor het laatst zo hoog. Vorige week lag het aantal reizigers nog geen derde lager dan voor de coronacrisis.

Effect op spits

Het is in de ochtendspits met 10 procent minder check-ins wel een stuk rustiger geworden ten opzichte van de laatste week voor de herfstvakantie, toen geen thuiswerkadvies gold. Dit effect was echter vorige week ook al in grote mate zichtbaar, toen tussen 07.00 en 09.00 uur gemiddeld 9 procent minder vaak werd ingestapt in trein, bus, tram en metro. In de middagspits zette de afname ook al vorige week in. Tussen 16.00 en 18.00 uur is het inmiddels 10 procent rustiger dan voor de herfstvakantie.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Vergeleken met november 2020 is het beeld wel een stuk rooskleuriger. Er stappen namelijk nog altijd bijna twee keer zoveel reizigers in het OV dan een jaar geleden. Waarbij moet worden aangemerkt dat de maatregelen op dat moment ingrijpender waren. Toen werd in deze periode namelijk opgeroepen niet-noodzakelijke reizen te vermijden, maar was het onderwijs net als nu wel toegankelijk.

Overheidssteun

Sinds afgelopen weekend geldt weer het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. De horeca en supermarkten moeten om 20.00 uur verplicht de deuren sluiten en niet-essentiële winkels al twee uur eerder. Dat scholen (ondanks inperking van de groepsgrootte) openblijven was goed nieuws voor de sector, omdat scholieren relatief gezien vaak met het OV reizen.

Toch liggen de aantallen dus weer fors lager dan pre-corona. Als een van de weinige sectoren heeft de OV-sector wel voor langere tijd duidelijkheid over een financiële bijdrage vanuit het Rijk. Aan het begin van de zomer werd namelijk besloten dat de beschikbaarheidsvergoeding met een kostendekkingsgraad van 93 tot 95 procent zal nog tot zeker september 2022 blijft bestaan. Vervoerders moeten zelf zorgdragen voor het resterende verlies.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.