Intercity Den Haag-Eindhoven avond (foto: NS)

Avondlockdown zorgt voor forse daling OV-gebruik na 18.00 uur

Beeldbank NS

Sinds de invoering van de avondlockdown is het aantal reisbewegingen in het openbaar vervoer na 18.00 uur met een kwart gedaald. Overdag veranderde er nagenoeg niets aan het OV-gebruik, ondanks de aanscherping van het thuiswerkadvies.

Gemiddeld nam het aantal reizen met trein, bus, tram en metro op werkdagen met 4 procent af, blijkt uit cijfers van de OV-chipkaart die worden bijgehouden door Translink. Sinds eind november heeft vrijwel alles in het land een sluitingstijd van 17.00 uur en geldt het advies om volledig thuis te werken. Het kabinet maakt dinsdagvond naar verluidt bekend dat deze maatregelen in elk geval tot na de jaarwisseling gaan gelden.

Meer reizigers dan tijdens avondklok

In de eerste twee weken na de avondlockdown checkten reizigers doordeweeks gemiddeld ruim 342.000 keer in tussen 18.00 uur en middernacht. Dat is circa 25 procent lager dan in de week voor deze aangescherpte maatregelen, maar nog wel altijd bijna de helft meer dan toen de avondklok begin dit jaar van kracht was. Vergeleken met de cijfers van december 2019 is het OV-gebruik in de avonduren meer dan gehalveerd.

Overdag deed zich dus zo goed als geen verandering voor in het reisgedrag. Omdat de uren vóór 18.00 uur goed zijn voor bijna 90 procent van het aantal check-ins op een dag, is het totale OV-gebruik dus slechts licht gedaald. Vergeleken met de periode vóór corona ligt het totale OV-gebruik momenteel zo’n 40 procent lager. De cijfers zien er wel een stuk beter uit als wordt vergeleken met dezelfde periode in 2020. Toen waren andere coronamaatregelen van kracht en lag het aantal reizigers meer dan een derde lager dan nu.

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.