Vivianne Heijnen. Foto: IenW

Staatssecretaris houdt zich op de vlakte over coronasteun OV na 2022

Staatssecretaris Vivianne Heijnen

Of verlenging van de beschikbaarheidsvergoeding voor het openbaar vervoer er ook na dit jaar in zit, valt in ieder geval niet op te maken uit de antwoorden van staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) op Kamervragen van GroenLinks. Daarin houdt de bewindsvrouw zich angstvallig op de vlakte en doet geen enkele toezegging.

Op 14 april besloot het kabinet de coronasteun voor het OV nog met een paar maanden te verlengen tot het einde van dit jaar. Dat besluit leidde tot grote verontwaardiging van zowel de vervoersbedrijven, de concessiehouders, de vakbonden en de reizigersorganisaties. Ze wezen er allemaal op dat er ook na 2022 nog een financieel vangnet nodig is om de dienstverlening op peil te houden. Het kan immers nog jaren kan duren voor het reizigersaantal weer op het niveau is van voor de coronapandemie en de sector de financiële klap van de crisis te boven is.

Coalitieakkoord

Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikh (GroenLinks) stelde naar aanleiding van die reacties uit de sector vragen aan de staatssecretaris. Heijnen verwijst in de beantwoording daarvan herhaaldelijk naar cijfers en prognoses van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Dat instituut verwacht volgend jaar weer 97 procent van het aantal reizigers ten opzichte van 2019. In juni verschijnt er weer een actuele prognose van de cijfers.

Bouchallikh probeert door te vragen en noemt onder meer naar de ambities die in het coalitieakkoord zijn geformuleerd op het gebied van wonen, klimaat en bereikbaarheid. Ook brengt ze de waarschuwing van de sector onder de aandacht dat goedkoop duurkoop is en de gevolgen zich nog jaren laten voelen als er te weinig wordt geïnvesteerd in openbaar vervoer. Toch is de boodschap van Heijnen op iedere vraag bijna hetzelfde. “Met het doortrekken van de beschikbaarheidsvergoeding OV voor heel 2022 is er zekerheid voor de reiziger en de vervoerders. Verder houd ik de ontwikkelingen goed in de gaten en blijf met de sector in gesprek.”

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.