Station Gent-Sint-Pieters Foto: NMBS

Mondmaskers niet meer verplicht in openbaar vervoer België

Station Gent-Sint-Pieters Foto: beeldbank NMBS

In België hoeven reizigers vanaf vandaag geen mondkapje meer te dragen in het openbaar vervoer. Dat heeft het Overlegcomité met vertegenwoordigers van de verschillende deelregeringen besloten nu het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames blijft dalen. Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie is eveneens opgeheven.

De mondmaskerplicht werd ruim twee jaar geleden ingevoerd. In de stations was het mondmasker al sinds 7 maart van dit jaar niet meer verplicht, maar nog wel in bus, tram, metro en trein. Voor internationale reizen blijven de specifieke maatregelen van de betreffende treinmaatschappij van toepassing.

‘Normale reiservaring’

Treinvervoerder NMBS is blij met het besluit van het Overlegcomité en noemt het “een nieuwe stap in de richting van een normale reiservaring met de trein”. De trein is immers ook een plek van sociale ontmoetingen, stelt de vervoerder. “Het einde van het mondmasker markeert de terugkeer van meer dialoog op de treinen, waar alle mensen die onze maatschappij vormen elkaar kruisen en ontmoeten.”

Vervoersmaatschappij De Lijn laat weten druk bezig te zijn om het folie achter de chauffeurs te verwijderen en adviseert reizigers om vooral de druktebarometer in de app te blijven raadplegen. Mocht het aantal coronabesmettingen weer toenemen, dan zegt de vervoerder zich daar weer snel op te kunnen aanpassen. “De veiligheid van onze reizigers en collega’s blijft het allerbelangrijkste.”

Meer agressie en boetes

Een paar weken geleden vertelden verschillende vervoerders in Het Nieuwsblad uit te kijken naar de afschaffing van de mondmaskerplicht vanwege de groeiende ergernis onder reizigers. Dat leidde tot meer discussie, agressie en een oplopend aantal boetes voor het niet dragen van een mondkapje.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.