Nog steeds verplicht

Spanje schaft de mondkapjesplicht in openbaar vervoer toch niet af

Reizigers dragen nog steeds mondkapjes in het Spaanse OV. Foto: Karlijn de Putter.

De mondkapjesplicht in Spanje leek te verdwijnen op aanbeveling van het ministerie van Volksgezondheid.  Toch controleren conducteuren nog steeds op mondkapjes en geven ook borden aan dat het dragen van een mondkapje verplicht is. In België, Frankrijk en Portugal geldt de mondkapjesplicht in het OV niet meer,   in Spanje, Italië en Duitsland lijkt het dragen van een mondkapje voorlopig nog nodig.

De besmettingen in Spanje nemen wel af, en met name in de risicogroep van 60-plussers. Momenteel zijn er 129 gevallen per 100.000 inwoners. Daarnaast zorgt de lage bezetting in het ziekenhuis ervoor dat de maatregelen met de mondkapjes kunnen versoepeld worden, meldt de krant La Vanguardia.

De Spaanse epidemiologen zijn van mening dat het met het aantal besmettingen niet langer zinvol is om maskers te dragen in het openbaar vervoer. Ondanks deze aanbeveling van de epidemiologen blijft het dragen van een mondmasker in het openbaar vervoer verplicht. Epidemioloog Josep María Argimon stelt dat het mondkapje nog steeds van belang is, ookal zou de regel aangepast worden. “Dat we de regel mogelijk aanpassen betekent niet dat we je nu dwingen te stoppen met het dragen van een mondkapje. Zeker voor kwetsbare personen kan het verstandig zijn.”

De minister van Volksgezondheid Carolina Darias gaat volledig af op het advies van de Spaanse epidemiologen. Ze heeft zich niet voor of tegen de mondkapjes uitgesproken.

Daarnaast houdt de overheid de situatie goed in de gaten en sluit niet uit dat mondkapjes in de toekomst weer ingevoerd gaan worden. Zeker met de ontwikkeling van nieuwe varianten.

In Duitsland en Italië zijn mondkapjes in het openbaar vervoer ook verplicht. In het vliegtuig geldt de mondkapjesplicht vanaf 1 oktober in beide landen niet meer.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.