Ook Tweede Kamer stemt in met HOV-net Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland kan verder met de aanleg van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV-net) nu ook de Tweede Kamer achter het besluit van Provinciale Staten is gaan staan. De Kamer heeft met ruime meerderheid ingestemd met de toekenning van het gebiedsbudget voor RijnlandRoute en het HOV-net Zuid-Holland Noord. Dit budget (totaal 722 miljoen euro) is nodig om de nieuwe verbinding van Katwijk naar de A4 aan te leggen en te starten met Hoogwaardig Openbaar Vervoer in de regio Holland Rijnland.

Het openbaar vervoer in het noorden van Zuid-Holland gaat er de komende jaren flink op vooruit. Tussen Leiden en Utrecht gaan de treinen vanaf 2018 elk kwartier rijden. Tussen Gouda en Alphen aan den Rijn gaat een light train rijden. Daarnaast zorgen zeven hoogwaardige busverbindingen voor een betere bereikbaarheid van de regio.

Rijk, provincie en regiogemeenten investeren gezamenlijk in het HOV-NET Zuid-Holland Noord. De investeringen worden op dit moment geraamd op € 483 miljoen.

Sprinters

Gedeputeerde Ingrid de Bondt: “De Randstad ontwikkelt zich steeds meer als één stedelijk gebied, één woningmarkt en één arbeidsmarkt. Dat vraagt om een goede bereikbaarheid. Daarom investeren we in wegen, zoals de nieuwe RijnlandRoute en in hoogwaardig openbaar vervoer dat past binnen het Randstedelijk netwerk.”

Op het traject Leiden – Utrecht is het voornemen de frequentie te verhogen naar een kwartierdienst. Reizigers kunnen dan elk uur gebruik maken van twee intercity’s en twee NS-sprinters. Ook wordt een nieuw station aangelegd: Hazerswoude-Koudekerk, waar vanaf 2018 de NS-sprinters stoppen.

Afspraken

De wens is dat met de aanleg van station Zoeterwoude Meerburg wordt gestart zodra er voldoende kantoren zijn. De provincie moet over de uitwerking van de bediening van de sprinters nog definitieve afspraken maken met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, met de NS en met ProRail. Dat staat gepland voor de komende maanden.

Op het traject Gouda – Alphen aan den Rijn komen twee nieuwe stations: Waddinxveen Zuid en Boskoop Snijdelwijk waar elk half uur in beide richtingen een light train zal vertrekken. In de toekomst wordt dit verhoogd naar eens per kwartier, zodra er voldoende vraag van reizigers is.

Bussen

De nieuwe bussen gaan in de spits in hoge frequentie rijden waarbij vrije busbanen zorgen voor een hoge gemiddelde snelheid. De bussen en haltes van het HOV-NET Zuid-Holland Noord krijgen een hoogwaardig kwaliteitsniveau en bieden actuele reisinformatie.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.