RET metro

Duurzaamheid steeds belangrijker voor OV-bedrijven

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor OV-bedrijven. Zo is bijvoorbeeld de RET tal van duurzaamheidsmaatregelen aan het doorvoeren die niet alleen milieuvriendelijker zijn maar ook nog eens geld opleveren. De initiatieven zijn onderdeel van een samenwerkingsverband tussen OV-bedrijven in Europa.

Onder de noemer ‘Ticket to Kyoto ‘ wisselen Europese OV-bedrijven kennis uit over duurzaamheid en de praktisch toepassingen hiervan. RET is een van de voorlopers op dit gebied in Nederland. Zo heeft het Rotterdamse vervoerbedrijf een jaar geleden een hypermoderne tramremise in Beverwaard van duurzaam materiaal gebouwd.

Proef

Hier zijn tal van toepassingen aangebracht om de energierekening naar beneden te brengen en het milieu te sparen.
Ook zijn  vier metrostations voorzien van groene daken en gaat RET na een succesvolle proef op station Leuvehaven op alle metrostations lichtsensoren plaatsen. ” Zo gaan de lichten automatisch uit na de sluiting van de stations uit en gebruiken meer en meer led-verlichting”, zegt RET-woordvoerster Eline Klooster.

Batterijcondensator

Verder wordt personeel geschoold in zuinig rijden; worden er meer elektrische bussen ingezet en is voor de trams een batterijcondensator toegepast. Dat houdt in dat de remenergie van de trans weer opnieuw in het net wordt gestoken. RET gaat dit principe ook bij de Metrolijnen toepassen.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.