Gratis internet in trein

Minister: ‘Vervoerders beslissen zelf over gratis internet’

Gratis internet in trein

Vervoerders moeten zelf beslissen of ze gratis internet aanbieden in hun treinen of bussen. Er is vooralsnog geen noodzaak om een soort landelijk standaard in te voeren op het gebied van gratis internet. Dat zegt minister Schultz van Haegen.

De minister gaat in op vragen van SP. Deze partij vindt dat een landelijk standaard voor internet op bussen en treinen zou moeten worden ingevoerd om verwarring voor de reiziger te voorkomen.

Service

De minister is het daar vooralsnog mee oneens: “Internet in het openbaar vervoer is een vorm van service van de vervoerder en/of de concessieverlener aan de reizigers, net als bijvoorbeeld catering aan boord.”

“Het is geen essentieel onderdeel van het openbaar vervoer. Daarom zie ik het niet als mijn taak om tot een landelijke standaard te komen. Elke vervoerder kan zelf bepalen of hij deze vorm van service aan zijn klanten wil aanbieden.”

Oplossen

Schultz van Haegen houdt nog wel een slag om de arm: “Ik kan zelf als concessieverlener een voorschrift opnemen in de nieuwe concessie voor het hoofdrailnet, maar ik kan en wil niet voor vervoerders en de andere concessie- verleners beslissen hoe ze dit oplossen.”

Als alle vervoerders en concessieverleners gezamenlijk tot een landelijke standaard komen, is daar uiteraard niets op tegen.”

Subsidie

Overigens is de NS in onderhandeling met verschillende providers om het contract met de huidige provider dat eind dit jaar afloopt, eventueel te verlengen. De NS zegt het streven te hebben om na deze periode opnieuw gratis aan te bieden maar zal dan wel zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Het Rijk heeft tot nog toe 15 miljoen subsidie aan de NS verleend om gratis internet mogelijk te maken. Deze subsidie stopt in 2013.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minister: ‘Vervoerders beslissen zelf over gratis internet’ | OVPro.nl
Gratis internet in trein

Minister: ‘Vervoerders beslissen zelf over gratis internet’

Vervoerders moeten zelf beslissen of ze gratis internet aanbieden in hun treinen of bussen. Er is vooralsnog geen noodzaak om een soort landelijk standaard in te voeren op het gebied van gratis internet. Dat zegt minister Schultz van Haegen.

De minister gaat in op vragen van SP. Deze partij vindt dat een landelijk standaard voor internet op bussen en treinen zou moeten worden ingevoerd om verwarring voor de reiziger te voorkomen.

Service

De minister is het daar vooralsnog mee oneens: “Internet in het openbaar vervoer is een vorm van service van de vervoerder en/of de concessieverlener aan de reizigers, net als bijvoorbeeld catering aan boord.”

“Het is geen essentieel onderdeel van het openbaar vervoer. Daarom zie ik het niet als mijn taak om tot een landelijke standaard te komen. Elke vervoerder kan zelf bepalen of hij deze vorm van service aan zijn klanten wil aanbieden.”

Oplossen

Schultz van Haegen houdt nog wel een slag om de arm: “Ik kan zelf als concessieverlener een voorschrift opnemen in de nieuwe concessie voor het hoofdrailnet, maar ik kan en wil niet voor vervoerders en de andere concessie- verleners beslissen hoe ze dit oplossen.”

Als alle vervoerders en concessieverleners gezamenlijk tot een landelijke standaard komen, is daar uiteraard niets op tegen.”

Subsidie

Overigens is de NS in onderhandeling met verschillende providers om het contract met de huidige provider dat eind dit jaar afloopt, eventueel te verlengen. De NS zegt het streven te hebben om na deze periode opnieuw gratis aan te bieden maar zal dan wel zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Het Rijk heeft tot nog toe 15 miljoen subsidie aan de NS verleend om gratis internet mogelijk te maken. Deze subsidie stopt in 2013.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.