Transfly

Idee voor stoeltjeslift als OV in binnensteden

Een stoeltjesliftverbinding van de rand van de stad naar het centrum. Adviesbureau Copier uit Utrecht denkt dat het de oplossing is voor dichtgeslibde binnensteden. De zogeheten Transfly zou op 8 tot 12 meter hoogte reizigers moeten vervoeren. Volgens het bureau gaat het hier om ‘Hoogwaardig openbaar vervoer in de vorm van een permanente attractie’.

Op meer plekken in Nederland is gezocht naar een alternatieve pendeldienst voor het centrum.  Een voorbeeld is het toeristentreintje, een attractie die vaak succesvol is rondom evenementen, maar daarbuiten op weinig draagvlak kan rekenen. Andere veelgehoorde oplossingen zijn de monorail en kabelbaan, maar ook die zijn vooralsnog verzand in plannen.

Kabelbaan

In Nijmegen, Den Bosch en Groningen liggen wel al initiatieven, maar de bestaande infrastructuur maakt de voorziening in een aantal gevallen te duur. Het idee is ook opgepakt op de Floriade, waar bezoekers via een kabelbaanverbinding worden ‘ingevlogen’. Na het evenement, als de bezoekersstromen weg zijn, wordt de kabelbaan afgebroken.

Copier wil een definitieve voorziening ontwikkelen. Vooraleerst gaat het bureau de effecten van een Transfly doorberekenen op het gebied van milieu , kosten-baten en aantallen bezoekers. Daarna wordt het idee verder uitontwikkeld.  Het project is ook aangemeld als Green Deal, een stimuleringsprogramma van de rijksoverheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.