station meubilair

Nieuw ‘poefjes’ meubilair voor 85 stations

ProRail gaat de grootste en drukste treinstations in Nederland vanaf eind 2012 van nieuw perronmeubilair voorzien. Nieuw is dat perrons ‘poefjes’ krijgen om op te zitten en dat de glazen windschermen worden voorzien van ‘leunsteunen’. De aanpassingen gaan 125 miljoen euro kosten.

Het oude meubilair, zoals banken, wachtruimten, afvalbakken en vertrekstaten, is vaak al meer dan 20 jaar oud en wordt stapsgewijs op 85 stations vervangen.
ProRail wil met het nieuwe meubilair en de aankleding van perrons het verblijf op de stations prettiger maken. Het nieuwe meubilair is getest op de NS-stations Amsterdam Bijlmer ArenA en Leiden Centraal. De nieuwe aankleding en meubels kregen een hoge reizigerswaardering.

Comfortabel

Bij het ontwerp is als uitgangspunt genomen dat de meubels comfortabel voor de reiziger zijn, goed ogen, maar ook duurzaam zijn wat betreft onderhoud en levensduur.

De keuze voor de stations die tussen 2014 en 2020 volgen is onder andere afhankelijk van het aantal reizigers en regionale spreiding. Alle grote en middelgrote stations worden voorzien van het nieuwe meubilair, waarmee ongeveer 60 procent van de reizigers wordt bereikt.

Werkzaamheden

Verder vindt de uitrol van het nieuwe perronmeubilair per lijn plaats waarbij zoveel mogelijk wordt aangesloten bij reeds geplande werkzaamheden.

Vanaf eind 2012 zijn Groningen Europapark en Hoevelaken als eerste uitgerust met het nieuwe perronmeubilair, stations waar respectievelijk treinen van Arriva en Connexxion stoppen.De andere stations die tussen 2012 en 2014 nieuw meubilair krijgen, zijn Arnhem, Rotterdam Centraal, Rijswijk, Den Haag Centraal, Breda en de stations op de de Valleilijn (Barneveld Noord, Barneveld Centrum, Barneveld Zuid, Lunteren, Ede Centrum). Van 2014 tot 2020 volgen nog ruim 73 stations.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.