Waterbus, Dordrecht, Merwekade

Duurzame Waterbus gedoopt in Dordrecht

Waterbus, Dordrecht, Merwekade

In Dordrecht is vrijdag het nieuwe veer Merwededam van Waterbus gedoopt door gedeputeerde Verkeer en Vervoer van Provincie Zuid-Holland Ingrid de Bondt. Het vaartuig is volledig van aluminium en gaat varen tussen Dordrecht Merwekade en Papendrecht Veerdam. De Merwededam wordt op lijn 22 ingezet met jaarlijks zo’n 500.000 reizigers.De nieuwste Waterbus is speciaal ontworpen voor deze route is een van de meest moderne en duurzame overzetveren van Nederland. Op het ruime passagiersdek is ruimte voor maar liefst 200 passagiers en 80 fietsen. Het in- en uitstappen gaat sneller en makkelijker door de bredere loopplanken.

Volledig aluminiumDe nieuwe Waterbus is een catamaran, die volledig is gemaakt van aluminium. Het lichtere gewicht en de specifieke rompvorm zorgen voor weinig waterweerstand, waardoor veel lichtere motoren nodig zijn. Naar verwachting wordt het brandstofverbruik teruggebracht tot minimaal eenderde van het gemiddelde verbruik van de huidige schepen in de vloot. Met uitzondering van de rompen is het vaartuig niet meer geverfd en op tal van andere punten zijn gerecyclede materialen toegepast. 


Onderzoek naar uitbreiding


De vervoerder onderzoekt op dit moment met de provincie Zuid-Holland of uitbreiding mogelijk is. Daarbij gaat het om de herintroductie van een sneldienst tussen Rotterdam en Dordrecht. Ook gaat het om de start van een Waterbus ‘City Ferry’ tussen Krimpen aan den IJssel en Rotterdam Centrum. Dat is een nieuw netwerk van kleine, snelle veerschepen in het binnenstedelijke gebied van Rotterdam.

Haltes en verbindingen

Verder wordt er gekeken naar de aansluiting van Waterbus op veerdienst Gorinchem, het verplaatsen van de halte Papendrecht Oosteind, het realiseren van een nieuwe halte bij De Ark van Noach en een rechtstreekse verbinding naar Kinderdijk.

Waterbus vervoert jaarlijks ruim 1,5 miljoen reizigers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.