elektrische bus

China levert 6 elektrische bussen aan Schiermonnikoog

elektrische bus

De provincie Friesland heeft 6 elektrische bussen gekocht om in te zetten op Schiermonnikoog. Het Chinese bedrijf BYD (Build Your Dreams) gaat ze bouwen. BYD kwam als beste aanbieder uit de beoordeling. Vanaf begin 2013 gaat Arriva met de bussen op het eiland rijden. Hiermee krijgt Schiermonnikoog de komende 15 jaar schoner en stiller openbaar vervoer.

Naast de 6 elektrische bussen koopt de provincie de bijbehorende oplaadpunten. Ook sluit ze een 15-jarig contract af met BYD voor het onderhoud van de bussen.

Opleiden

BYD gaat hiervoor lokaal technici opleiden. De bussen zijn qua grootte vergelijkbaar met de bussen die nu rijden op Schiermonnikoog. Ze zijn 12 meter lang en bieden ruimte aan 70 passagiers en kunnen op een volle batterij 250 kilometer rijden.

Met het bussenproject voor Schiermonnikoog komt BYD tegemoet aan het doel van de provincie Friesland om zo veel mogelijk onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. De provincie past meer en meer duurzame energiebronnen toe. Met de elektrische bussen wordt direct minder uitstoot gerealiseerd in het openbaar vervoer.

Gedeputeerde Johannes Kramer: “Friesland loopt voorop in Europa. Wij hebben straks een volledig elektrische OV-dienst van zes bussen. Goed voor Schiermonnikoog, goed voor het toerisme en goed voor het milieu.”

20 miljoen investering

BYD leverde al eerder elektrische bussen voor vervoer in diverse steden in China, Europa en Noord-Amerika. Het bedrijf claimt hiermee de grootste elektrische bussenfabrikant ter wereld te zijn. Het Europese hoofdkantoor is sinds 1999 gevestigd in Rotterdam, met commerciële activiteiten sinds 2010.

BYD heeft de intentie om alleen al in Nederland 20 miljoen te investeren in de komende drie jaar. Het merk zal werk bieden aan ongeveer 150 mensen. In 2010 werd BYD benoemd tot een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “China levert 6 elektrische bussen aan Schiermonnikoog”

E-Voertuigen Club|25.10.12|18:31

Prima initiatief om op onze eilanden elektrisch te rijden. Ook op Texel is een proeftuin elektrisch rijden gestart. Hopelijk gebruikt BYD LifePO4 accu’s in zijn bussen. Voor meer informatie over elektrisch vervoer zie: http://www.ev-club.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.