ov-chipkaart 3

Fraude met OV-chipkaart sterk gedaald met nieuwe chip

ov-chipkaart 3

Sinds Trans Link Systems (TLS) een nieuwe chip met extra beveiligingsmaatregelen heeft ingevoerd voor de OV-chipkaart, is het aantal fraudegevallen sterk gedaald. Op dit moment zou de fraude vrijwel nihil zijn.

Dat schrijft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu in antwoord op Kamervragen van Tweede Kamerlid Machiel de Graaf (PVV). Voor zover reizigers hun OV-chipkaarten nog gebruiken om te frauderen, gebeurt dat met anonieme chipkaarten die nog een oude chip hebben.

Theoretisch

De Graaf had eerder deze maand vragen gesteld naar aanleiding van berichten in de media over een nieuwe manier van kraken die volgens reizigersorganisatie Total OV en onderzoeksbureau ITDev Solutions in theorie mogelijk zou zijn. TLS, de beheerder van de kaart, heeft Mansveld laten weten dat het inderdaad een theoretisch scenario is en dat de fraude in de praktijk niet mogelijk is. De privacy van de kaartgebruikers is dan ook volgens haar niet in het geding geweest.

Ook bij eerdere gevallen van fraude- en kraakgevallen was daar geen sprake van, stelt Mansveld. In haar brief geeft ze een overzicht van de fraudegevallen van de afgelopen jaren. In 2010 en 2011 is de OV-chipkaart ook echt gekraakt. In 2010 constateerde TLS fraude met anonieme chipkaarten in het OV-chipkaartensysteem. Die fout werd snel ontdekt door TLS en de schade bleef beperkt tot enkele honderden euro’s. De fraudeur is veroordeeld voor het hacken en vervalsen van ruim twintig OV-chipkaarten.

Nieuwe kraak

Een jaar later was het opnieuw raak. Een aantal journalisten en een politicus kraakten de OV-chipkaart en traden daarmee naar buiten. Dat heeft geleid tot een frauderapport. In augustus 2011 introduceerde TLS een beter beveiligde kaart met een nieuwe chip, waarna de fraude gestaag daalde.

Mansveld ziet al met al geen reden om de af te stappen van de chipkaart en terug te keren naar de strippenkaart, zoals De Graaf voorstelt. Ze vindt wel dat er blijvend gekeken moet worden naar verbetering van de kaart en het systeem dat erachter zit.

Lees ook
Trans Link Systems: kraak OV-chipkaart is theorie

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.