Haltepaneel, Utrecht

NDOV ondergebracht bij kennisplatform CROW

Haltepaneel, Utrecht

De Nationale Databank Openbaar Vervoer is vorige week officieel ondergebracht bij kennisplatform CROW en zal voortaan doorgaan onder de naam CROW-NDOV. CROW-NDOV zal zich bezig gaan houden met de kwaliteitsverbetering van de date waarmee reisinformatie gegenereerd wordt en het verbeteren van de datastromen van het openbaar vervoer. Eerder ging NDOV al samen met GOVI. 

Het NDOV-programma is als apart programma bij het CROW-kenniscluster Verkeer en Vervoer ondergebracht. Bovendien is CROW-NDOV ook verantwoordelijk voor het leveren en beheren van reisinformatie op haltedisplays. Daardoor zien reizigers actuele reisinformatie van alle vervoerders, waardoor het reizen met het openbaar vervoer aantrekkelijk wordt gemaakt”, aldus CROW-NDOV.

NDOV en GOVI

Eerder was het de taak van GOVI ( Grenzeloze Openbaar Vervoer Informatie) om de levering en het beheer van de dynamische reisinformatie op haltedisplays te leveren, maar het GOVI en het NDOV gingen per 1 januari van dit jaar als samen. Nu CROW en NDOV onder één dak zijn samengevoegd, komt ook die verantwoordelijkheid te liggen bij CROW-NDOV. Door deze samenvoeging verdwijnt de naam GOVI bovendien helemaal.

CROW heeft de bewuste keuze gemaakt om het programma onder te brengen bij het kenniscluster Collectief Vervoer, omdat CROW zelf ook al de beschikking heeft over tal van data via het programma Collectief Vervoer. “Door een koppeling met de NDOV-data verwacht CROW, naast synergievoordelen, vele nieuwe inzichten te kunnen ontwikkelen voor de sector”, aldus CROW. “Dit zal ten goede komen aan de ondersteuning bij beleidsbeslissingen op het gebied van openbaar vervoer voor zowel vervoerders als opdrachtgevers.”

Optimale huisvader

Zowel CROW als de stuurgroep NDOV zijn blij dat het NDOV ondergebracht kan worden bij CROW. Volgens Nico van Paridon, voorzitter van de stuurgroep NDOV, kan het programma goed voortgezet worden onder de paraplu van CROW. “Na maanden van onderzoek naar de meest optimale ‘huisvader’ is CROW als beste match uit de bus gekomen.”

CROW gelooft bovendien dat CROW-NDOV extra impulsen kan geven aan de dienstverlening binnen de sector openbaar vervoer. “Op deze manier kunnen wij overheden en vervoerders beter van dienst zijn met geïntegreerde en nieuwe kennis op het gebied van analyse van ov-data”, aldus Iman Koster, directeur CROW. “Dit biedt toegevoegde waarde voor onze klanten.”

Open data

9292 reageert verheugd op deze verhuizing. Directeur Stefan Hulman: “9292 juicht de verhuizing naar het kenniscentrum CROW toe en denkt dat de borging van deze functie zo inhoudelijke ontwikkelingen zal bevorderen. We hopen dat dit een impuls zal geven aan de discussie over datakwaliteit, – formaten en – compatibiliteit.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NDOV ondergebracht bij kennisplatform CROW | OVPro.nl
Haltepaneel, Utrecht

NDOV ondergebracht bij kennisplatform CROW

De Nationale Databank Openbaar Vervoer is vorige week officieel ondergebracht bij kennisplatform CROW en zal voortaan doorgaan onder de naam CROW-NDOV. CROW-NDOV zal zich bezig gaan houden met de kwaliteitsverbetering van de date waarmee reisinformatie gegenereerd wordt en het verbeteren van de datastromen van het openbaar vervoer. Eerder ging NDOV al samen met GOVI. 

Het NDOV-programma is als apart programma bij het CROW-kenniscluster Verkeer en Vervoer ondergebracht. Bovendien is CROW-NDOV ook verantwoordelijk voor het leveren en beheren van reisinformatie op haltedisplays. Daardoor zien reizigers actuele reisinformatie van alle vervoerders, waardoor het reizen met het openbaar vervoer aantrekkelijk wordt gemaakt”, aldus CROW-NDOV.

NDOV en GOVI

Eerder was het de taak van GOVI ( Grenzeloze Openbaar Vervoer Informatie) om de levering en het beheer van de dynamische reisinformatie op haltedisplays te leveren, maar het GOVI en het NDOV gingen per 1 januari van dit jaar als samen. Nu CROW en NDOV onder één dak zijn samengevoegd, komt ook die verantwoordelijkheid te liggen bij CROW-NDOV. Door deze samenvoeging verdwijnt de naam GOVI bovendien helemaal.

CROW heeft de bewuste keuze gemaakt om het programma onder te brengen bij het kenniscluster Collectief Vervoer, omdat CROW zelf ook al de beschikking heeft over tal van data via het programma Collectief Vervoer. “Door een koppeling met de NDOV-data verwacht CROW, naast synergievoordelen, vele nieuwe inzichten te kunnen ontwikkelen voor de sector”, aldus CROW. “Dit zal ten goede komen aan de ondersteuning bij beleidsbeslissingen op het gebied van openbaar vervoer voor zowel vervoerders als opdrachtgevers.”

Optimale huisvader

Zowel CROW als de stuurgroep NDOV zijn blij dat het NDOV ondergebracht kan worden bij CROW. Volgens Nico van Paridon, voorzitter van de stuurgroep NDOV, kan het programma goed voortgezet worden onder de paraplu van CROW. “Na maanden van onderzoek naar de meest optimale ‘huisvader’ is CROW als beste match uit de bus gekomen.”

CROW gelooft bovendien dat CROW-NDOV extra impulsen kan geven aan de dienstverlening binnen de sector openbaar vervoer. “Op deze manier kunnen wij overheden en vervoerders beter van dienst zijn met geïntegreerde en nieuwe kennis op het gebied van analyse van ov-data”, aldus Iman Koster, directeur CROW. “Dit biedt toegevoegde waarde voor onze klanten.”

Open data

9292 reageert verheugd op deze verhuizing. Directeur Stefan Hulman: “9292 juicht de verhuizing naar het kenniscentrum CROW toe en denkt dat de borging van deze functie zo inhoudelijke ontwikkelingen zal bevorderen. We hopen dat dit een impuls zal geven aan de discussie over datakwaliteit, – formaten en – compatibiliteit.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.