Symposium Reizigersoverleg Brabant

Noord-Brabant werkt aan proeftuin voor vraaggestuurd OV

In Noord-Brabant zal het komende jaar worden gewerkt aan een systeem waarin de Nachtvlinder van Arriva en het taxideelsysteem Abel van Transdev worden gecombineerd. De provincie Noord-Brabant, Connexxion, Arriva Transport, Reizigersoverleg Brabant en de NHTV Breda hebben toegezegd daarvoor samen te werken aan een proeftuin.

Deze proeftuin moet binnen een jaar uitgewerkt zijn. Dit was de uitkomst van het symposium ‘Waarheen, waarvoor? Nieuwe wegen voor de reiziger’. Dit symposium was georganiseerd door het Reizigersoverleg Brabant en de opleiding NHTV.

Vlindersysteem

Arriva heeft enige tijd geleden in Zutphen de Nachtvlinder ontwikkeld. In de avonduren staat er een taxibusje klaar bij het station, waarmee de reiziger rechtstreeks naar de gewenste halte in de stad of één van de omliggende dorpen wordt gebracht. Daarvoor hoeven de reizigers niemand te bellen.

Abel is een taxiservice waarin wordt geïnvesteerd door Transdev, het moederbedrijf van onder andere vervoerder Connexxion. Momenteel is dit systeem alleen nog maar uitgerold in de omgeving van Amsterdam. Reizigers kunnen een taxi bestellen, maar hebben de kans om het voertuig de delen met andere reizigers. Daardoor kan de prijs goedkoper worden. Met behulp van een app bepaalt de reiziger zelf waar hij opgehaald wil worden en of het delen van de rit met andere reizigers een optie is en op die manier de uiteindelijke kosten van de rit.

Symposium

De deelnemers van het symposium werden door de Brabantse gedeputeerde Christoph van der Maat opgeroepen om met nieuwe ideeën te komen voor het vervoer in Brabant. Het symposium had als doel om kansen voor het OV af te leiden uit de transport- en logistieksector. De 120 deelnemers bestempelden echter Arriva’s Vlindersysteem als beste idee.

Het is de bedoeling dat de proeftuin voor 12 december 2017 gerealiseerd is. Dan komen de betrokkenen weer bij elkaar om de balans op te maken. Het initiatief voor deze proeftuin is ondertekend door Bart Swaans van de Provincie Noord-Brabant, Eric van Eijndhoven van Connexxion, Jan Pieter Been van Arriva, Jan Hendrikx van het Reizigersoverleg Brabant en Jan Willem Proper van de NHTV.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.