Elektrische bus, Volvo, Gothenburg, Zweden

Zweedse ElectriCity-project bekroond met UITP Award

Elektrische bus, Volvo, Gothenburg, Zweden

Het ElectriCity-project heeft de eerste prijs gepakt in categorie ‘operationele en technische uitmuntendheid’ van de UITP Awards. Het ElectriCity-partnerschap is een proeftuin voor elektrisch openbaar vervoer en kenmerkt zich vooral door de elektrische Volvo-bussen die sinds 2015 op buslijn 55 door de Zweedse stad Göteburg rijden. Daar rijden ondertussen 10 bussen, die samen al 1,5 miljoen passagiers hebben vervoerd op de buslijn tussen de twee campussen van de Chalmers University of Technology. 

De awards werden vorige week uitgereikt tijdens de UITP Global Public Transport Summit in het Canadese Montreal. De secretaris-generaal van de UITP Alain Flausch gaf de sector een compliment voor diens bereidheid om innovatie te gebruiken om te kunnen voldoen aan de groeiend vraag naar mobiliteit in de toekomst. Volvo Bus en vervoerder Vässtrafik accepteerden de awards als belangrijke partners in het ElectriCity-project, waarin vervoerders, academici en de industrie samenwerken.

Moderne bus-oplossingen

Het comité dat ermee belast was om de awards uit te delen, was zeer positief over de wijze waarop het ElectriCity-project erin slaagt om verschillende moderne oplossingen voor de mobiliteit per bus te integreren en de toekomst van busdiensten wereldwijd nu al laat zien. “De innovatieve technologie van dit project wordt uitgevoerd in de normale dienstregeling en is perfect geïntegreerd in het OV-systeem”, aldus de jurycommissie.

Volvo reageerde verheugd op de award. “De herstructurering van de vervoerssector is nodig om een duurzame maatschappij en de steden van de toekomst te creëren. Hier is duurzaam openbaar vervoer een belangrijk puzzelstukje. ElectriCity en busroute 55 zijn een uitstekend voorbeeld van de zakenwereld, academie en de overheidssector die samenwerken om dit te bereiken. Het is zeer veelbelovend dat dit internationaal erkend wordt”, aldus Niklas Gustafsson van Volvo.

UITP

Deze awards worden uitgegeven door de UITP, de internationale non-profit organisatie voor het openbaar vervoer. Elke twee jaar worden daarom ook de UITP Awards uitgegeven, waarin ambitieuze, duurzame en innovatieve projecten die bijdragen aan meer OV-gebruik worden beloond. Dit jaar werden er 230 inzendingen ingestuurd.

Er zijn zeven in totaal zes categorieën waarin een prijs wordt uitgereikt. Behalve de categorie die ElectriCity heeft gewonnen, zijn dat:

  • Public transport strategy
  • Smart financing and business models
  • Small cities and low density areas
  • Design
  • Y4PT young leadership

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.