Arriva, trein, Groningen

Arriva biedt in Groningen en Fryslân huurauto aan voor deur-tot-deurreis

Arriva, trein, Groningen

Arriva wil vanaf de start van de nieuwe spoorconcessie in Groningen en Fryslân in 2020 aan reizigers de mogelijkheid bieden om op treinstations een auto te huren. Het is één van de last mile-oplossingen die de vervoerder heeft bedacht om reizigers vanaf het treinstation naar de eindbestemming te krijgen. De auto’s zouden zowel met als zonder chauffeur te bestellen zijn.

Volgens het Dagblad van het Noorden is dit initiatief bedacht door de medewerkers van Arriva en zal er hiermee begonnen worden in Groningen en Leeuwarden. De vervoerder zegt echter nog geen verdere details te kunnen geven. “We hebben verschillende ideeën die we tijdens de implementatieperiode verder met beide provincies uitwerken”, aldus Arriva.

Deur tot deurreis

Arriva meldt deur-tot-deur vervoer wel erg belangrijk te vinden, vooral in landelijk gebied in de rustige uren. De treinen van Arriva moeten daarom aansluiten op de NS-treinen, de lijnbussen en het collectief vervoer, maar ook op particulier voor- en natransport zoals auto’s, deelfietsen, pop-up deelfietsen naar evenementen en zelfs zelfrijdend vervoer.

“De komende jaren gaan we dit eerst op kleine schaal testen, maar uiteindelijk hebben we op alle stations in het Noorden een vorm van deur-tot-deur vervoer op de momenten dat er geen regulier OV beschikbaar is”, aldus Arriva. Arriva verzorgt hier al in delen het busvervoer, waardoor Arriva veel mogelijkheden heeft om zich te concentreren op de verbetering van de mobiliteit in die regionen. De vervoerder heeft zichzelf als doel gesteld om de leefbaarheid te verbeteren door het bieden van vervoer van deur tot deur en de integratie tussen publiek en particulier vervoer.

Concessie

Vorige week werd duidelijk dat Arriva na 2020 de vervoerder blijft op de Noordelijke Nevenlijnen. In het bestek bood Arriva verschillende innovaties, zoals een app voor treinvervangend vervoer, deelfietsen en nachttreinen tussen Groningen en Leeuwarden. De vervoerder laat nog in het midden of het de auto’s zelf in eigendom zal hebben of hiervoor gaat samenwerken met een externe partij. Zo zijn op veel NS-stations ook al de deelauto’s van Greenwheels te huur.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Arriva biedt in Groningen en Fryslân huurauto aan voor deur-tot-deurreis”

Erik Weistra|18.07.17|11:19

Citaat: “In deze twee provincies verzorgt Arriva ook al het busvervoer, waardoor Arriva veel mogelijkheden heeft om zich te concentreren op de verbetering van de mobiliteit in die regionen.”… Deze informatie klopt niet. Arriva verzorgt niet in deze twee provincies al het busvervoer. De grootste busvervoerder in deze regio is Qbuzz.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.