Hoofdrailnetconcessie wellicht ook in OV-Klantenbarometer

Advies- en onderzoeksbureau Goudappel Coffeng heeft de aanbesteding gewonnen om tussen 2018 en 2022 het onderzoek voor de OV-Klantenbarometer uit te mogen voeren. De OV-Klantenbarometer geldt als een van de belangrijkste indicatoren voor vervoerders en opdrachtgevers over de tevredenheid van reizigers over het regionale openbaar vervoer. 

Goudappel Coffeng heeft beloofd enkele vernieuwingen door te voeren in het onderzoek, waaronder het oordeel van reizigers over de beleving van hun OV-reis. Verder is de tevredenheid tot nu toe louter gemeten aan het einde van het jaar tijdens één meetmoment. Goudappel Coffeng is van plan kwartaalmetingen uit te voeren. Het is de vraag wat dit voor effecten heeft op de uiteindelijke rapportcijfers.

Hoofdrailnet

De OV-Klantenbarometer wordt uitgevoerd in opdracht van CROW-KpVV. Die partij sprak al eerder de wens uit dat niet alleen het regionale OV wordt onderzocht, maar ook het vervoer van de NS op het hoofdrailnet. Met de gunning va deze aanbesteding wordt een traject gestart voor de aansluiting van de hoofdrailnetconcessie.

Het onderzoek werd in 2016 voor de 16e keer uitgevoerd Op dat moment vulden ruim 82.000 reizigers een enqueteformulier in tijdens een steekproef van ruim 6500 bus-, tram, metro-, ferry- en treinritten. De nieuwe verantwoordelijke van het onderzoek beraadt zich op de ontwikkeling en toepassing van innovatieve inwintechnieken.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.