Smartphone, app, MaaS. Foto: iStock / LDProp

Google Maps uitgebreid met realtime informatie over OV

Foto: iStock / LDProp

Met extra functionaliteiten in haar eigen app gaat Google Maps de strijd aan met traditionele reisapps voor het openbaar vervoer. Voortaan toont Google in de Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag realtime waar een bus of trein zich bevindt. Dit moet de reiziger helpen om zijn OV-reis nog beter te plannen, omdat de reiziger bijvoorbeeld kan zien of het nog nut heeft om een sprintje te trekken naar de bushalte.

Google Maps wordt steeds completer en maandag maakte het bedrijf bekend verschillende nieuwe mogelijkheden toe te voegen aan de app. Voortaan krijgt een reiziger toegang tot realtime verkeersinformatie en transitinformatie die is afgestemd op het woon-werkverkeer van de reiziger. De gebruiker wordt actief geïnformeerd over zijn dagelijkse route, waarbij Google informatie geeft of er extra reistijd te verwachten valt door bijvoorbeeld een ongeluk of druk verkeer.

Vertragingsinformatie

Verder geeft Google Maps zelf uit zichzelf alternatieve routes en kunnen Android-gebruikers realtime meldingen ontvangen over vertragingen en verstoringen op hun route terwijl deze zich voordoen. Bovendien speelt Google Maps nu in op de reizigers die gebruikmaken van verschillende modaliteiten. Dan gaat niet alleen om alle OV-vormen, maar ook voor reizigers die een deel van de rit afleggen met een auto en een ander deel met het openbaar vervoer.

Voor die reizigers komt Google met een nieuwe functionaliteit, waarmee reizigers informatie kunnen bekijken over hun vertrektijd en over elk apart onderdeel van de reis. “U weet of er verkeer op uw station is, wanneer de volgende trein vertrekt en hoe lang het duurt om van het treinstation naar de luchthaven te lopen kantoor”, stelt Google in een blog. “Wij doen het werk voor u en verwerken dit automatisch in uw ETA, zodat u precies kunt anticiperen wanneer u aan het werk gaat.”

Drukte

Bovendien kunnen reizigers in het Australische Sydney al in de Google Maps-app zien hoe vol de trein of bus zit. NS biedt dit zelf al aan in haar eigen app, maar bij Google kan het nog niet. Google wil deze functie binnenkort echter in verschillende steden gaan uitrollen. Het is niet bekend of daar ook Nederlandse steden bij zitten.

BusVision Congres 2018 banner

Het is belangrijk om een dataketen te creëren, maar iemand moet zicht houden op de totale mobiliteit in Nederland. Google kan met veel informatie reizigers actief bedienen, maar kan die informatie ook misbruiken voor commerciële doeleinden. Discussieer mee op 11 oktober tijdens het BusVision Congres

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.