Inchecken NS-poortjes (foto: NS)

NS zoekt testers voor proef betalen met bankkaart

Inchecken NS-poortjes (foto: NS)

Spoorvervoerder NS begint aan het einde van deze maand met een proef waarbij reizigers kunnen inchecken met hun pinpas. De sector houdt zich al enkele jaren bezig met de introductie van nieuwe vormen van OV-betalen, omdat dit het gebruik van het OV gemakkelijk kan maken. Voor die test zoekt de vervoerder reizigers die de nieuwe betaalmethode willen uitproberen. Een van de voordelen is dat reizigers die betalen met hun bankkaart geen saldo meer op een OV-chipkaart hoeven te zetten.

Contactloos bankpassen van ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank en RegioBank kunnen worden gebruikt, net zoals contactloze creditcards van Mastercard en VISA die zijn uitgegeven door ICS. Wel zijn er enkele voorwaarden verbonden aan een deelname aan de proef, zoals dat reizigers alleen tweede klas en vol tarief kunnen reizen. De proef vindt plaats op het traject Leiden-Den Haag en duurt zes maanden.

Voordelen

De invoering van nieuwe betaalmethodes moet vooral het reizen met het OV gemakkelijker maken. De meeste reizigers hebben hun bankkaart toch al bij zich en het is hierbij dus niet langer nodig om nog saldo te laden op de OV-chipkaart. Door een aanpassing aan de OV-chippoortjes kunnen reizigers inchecken zoals ze gewend zijn met de andere kaart. Na de reis worden de reiskosten verwerkt en afgeschreven via de eigen bank.

Voor deze proef is samengewerkt door de verschillende banken, creditcardverstrekker ICS, Translink en de OV-bedrijven. Op basis van die proef krijgen de partijen inzicht in de werking van de techniek en ook komen zij erachter hoe reizigers het betalen van de nieuwe techniek ervaren. Zo kunnen er mogelijke verbeteringen worden doorgevoerd. Dit kan bijdragen aan een mogelijke landelijke invoering.

NS: “Voor een eventuele landelijke invoering van reizen met de betaalkaart, zijn ingrijpende aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, Translink en alle banken. Vanwege de verschillende concessiegebieden zal dat stapsgewijs gebeuren.”

Proef HTM

Dit is niet de eerste keer dat in Nederland het betalen met de pinpas wordt uitgeprobeerd. Al bijna drie jaar geleden testte stadsvervoerder HTM het betalen met de bankkaart in de trams en toonde HTM-directeur dat het technisch mogelijk was om in en uit te checken met een bankkaart. Maar die proef kreeg tot op heden geen vervolg.

Het invoeren van nieuwe betaalmethodes blijkt behoorlijk ingewikkeld. Eind 2015 werd voor de eerste keer gedemonstreerd dat inchecken met een mobiele telefoon mogelijk was, maar in de jaren daarna werden lang niet alle beloftes voor concrete plannen waargemaakt en de proef met OV-chip mobiel kreeg ook veel kritiek te verduren en werd in april van vorig jaar stopgezet. Wel benadrukte de Coöperatie OV-betalen heel veel te hebben geleerd van deze proef.

Testers

Mensen die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de proef en regelmatig met de trein reizen tussen Den Haag en Leiden zonder dat ze een abonnement hebben, kunnen zich aanmelden voor deelname aan de proef op www.ns.nl/reisinformatie/betaalkaart. Via een app krijgen deze deelnemers inzicht in alle gemaakte reizen en bijbehorende kosten.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS zoekt testers voor proef betalen met bankkaart | OVPro.nl
Inchecken NS-poortjes (foto: NS)

NS zoekt testers voor proef betalen met bankkaart

Spoorvervoerder NS begint aan het einde van deze maand met een proef waarbij reizigers kunnen inchecken met hun pinpas. De sector houdt zich al enkele jaren bezig met de introductie van nieuwe vormen van OV-betalen, omdat dit het gebruik van het OV gemakkelijk kan maken. Voor die test zoekt de vervoerder reizigers die de nieuwe betaalmethode willen uitproberen. Een van de voordelen is dat reizigers die betalen met hun bankkaart geen saldo meer op een OV-chipkaart hoeven te zetten.

Contactloos bankpassen van ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank en RegioBank kunnen worden gebruikt, net zoals contactloze creditcards van Mastercard en VISA die zijn uitgegeven door ICS. Wel zijn er enkele voorwaarden verbonden aan een deelname aan de proef, zoals dat reizigers alleen tweede klas en vol tarief kunnen reizen. De proef vindt plaats op het traject Leiden-Den Haag en duurt zes maanden.

Voordelen

De invoering van nieuwe betaalmethodes moet vooral het reizen met het OV gemakkelijker maken. De meeste reizigers hebben hun bankkaart toch al bij zich en het is hierbij dus niet langer nodig om nog saldo te laden op de OV-chipkaart. Door een aanpassing aan de OV-chippoortjes kunnen reizigers inchecken zoals ze gewend zijn met de andere kaart. Na de reis worden de reiskosten verwerkt en afgeschreven via de eigen bank.

Voor deze proef is samengewerkt door de verschillende banken, creditcardverstrekker ICS, Translink en de OV-bedrijven. Op basis van die proef krijgen de partijen inzicht in de werking van de techniek en ook komen zij erachter hoe reizigers het betalen van de nieuwe techniek ervaren. Zo kunnen er mogelijke verbeteringen worden doorgevoerd. Dit kan bijdragen aan een mogelijke landelijke invoering.

NS: “Voor een eventuele landelijke invoering van reizen met de betaalkaart, zijn ingrijpende aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, Translink en alle banken. Vanwege de verschillende concessiegebieden zal dat stapsgewijs gebeuren.”

Proef HTM

Dit is niet de eerste keer dat in Nederland het betalen met de pinpas wordt uitgeprobeerd. Al bijna drie jaar geleden testte stadsvervoerder HTM het betalen met de bankkaart in de trams en toonde HTM-directeur dat het technisch mogelijk was om in en uit te checken met een bankkaart. Maar die proef kreeg tot op heden geen vervolg.

Het invoeren van nieuwe betaalmethodes blijkt behoorlijk ingewikkeld. Eind 2015 werd voor de eerste keer gedemonstreerd dat inchecken met een mobiele telefoon mogelijk was, maar in de jaren daarna werden lang niet alle beloftes voor concrete plannen waargemaakt en de proef met OV-chip mobiel kreeg ook veel kritiek te verduren en werd in april van vorig jaar stopgezet. Wel benadrukte de Coöperatie OV-betalen heel veel te hebben geleerd van deze proef.

Testers

Mensen die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de proef en regelmatig met de trein reizen tussen Den Haag en Leiden zonder dat ze een abonnement hebben, kunnen zich aanmelden voor deelname aan de proef op www.ns.nl/reisinformatie/betaalkaart. Via een app krijgen deze deelnemers inzicht in alle gemaakte reizen en bijbehorende kosten.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.