Qliner-bus op station Groningen

Qbuzz tekent contract voor MaaS-platform in Groningen en Drenthe

Foto: Vincent

Busvervoerder Qbuzz heeft een contract gesloten met de ICT Group voor het leveren van het MaaS-platform TURNN in de regio Groningen Drenthe. In dit platform worden alle beschikbare vormen van vervoer gecombineerd tot een optimaal en op persoonlijke omstandigheden afgestemd reisplan.

Qbuzz mag de busconcessie in de regio Groningen en Drenthe voortzetten en die concessie gaat op 15 december in. Een van de innovaties in de nieuwe concessie is dus het gebruik van de TURNN-app als reisplanner. Het label TURNN is onderdeel van InTraffic en de ICT Group. Reizigers kunnen hiermee hun volledige reis van deur tot deur plannen en zij krijgen bovendien realtime notificaties en een wijzigingsadvies op het moment dat de bus of het aansluitende vervoermiddel niet volgens planning rijdt.

Mobility as a Service

Deze app draagt bij aan de realisatie van Mobility as a Service (MaaS) in de regio en Qbuzz wil dan ook de krachten bundelen. “Een beweging komt niet op gang als je niets doet”, aldus algemeen directeur Gerrit Spijksma bij Qbuzz. “Wij hebben gekozen voor het beste onafhankelijke MaaS-platform dat op dit moment in Nederland beschikbaar is. We willen met TURNN laten zien wat MaaS kan betekenen voor de reiziger en voor OV-aanbieders.”

De app heeft ook als doel om onzekerheid weg te halen bij de reizigers. “Qbuzz wil met ICT Group een langdurige samenwerking aangaan, waarbij stap voor stap meer functionaliteit wordt toegevoegd aan de TURNN-app. Aan de eerste stap wordt al gewerkt; het uitbreiden van de reisplanner met een intermodaal boekingsplatform. De volgende stap is om ook via de app te kunnen betalen.”

Risico

“Innoveren is risico nemen”, gaat Spijksma door. “We praten in onze sector al jaren over MaaS, maar ontwikkelingen gaan traag omdat er in de OV-wereld veel tegengestelde krachten zijn. Onze missie is om krachten te verbinden en zo vanzelfsprekende en baanbrekende beweging te creëren. We gaan nu in de praktijk in Groningen en Drenthe laten zien dat het werkt en hopen dat anderen straks ook voor het TURNN-platform kiezen.”

De regio Groningen-Drenthe is voor zo’n showcase uitstekend geschikt omdat het alle dynamieken herbergt: van een grote stad met veel OV-bewegingen tot kleine dorpskernen waar al jaren geen lijnbus meer rijdt. “Als MaaS in deze regio een succes wordt, dan wordt het overal een succes”, zegt Spijksma overtuigd.

Alternatief

Ook de ICT Group is enthousiast. “Wij werken al enkele jaren met Qbuzz samen”, aldus Dirk Grevink van de ICT Group. “Beide partijen zijn ervan overtuigd dat de manier van reizen de komende jaren gaat veranderen, waarbij MaaS een echt alternatief wordt voor het reizen met de eigen auto. Cruciaal is daarbij een hoge kwaliteit dienstverlening die alle schakels (bus, trein, (deel-)auto, (deel-)fiets en taxi) met elkaar verbindt en de reis volledig ondersteunt. Wij als TURNN geloven hierin.”

Lees ook:

InTraffic neemt deelplatformen op in reisplanner

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Qbuzz tekent contract voor MaaS-platform in Groningen en Drenthe”

Mark Berentssen|07.11.19|15:36

Een OV bedrijf dat gaat innoveren, dat is toch echt de grootste klucht aller tijden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.