OV-fiets in kluis op station Deurne

Eén miljoen extra OV-fietsritten afgelegd in 2019

OV-fiets in kluis op station Deurne. Foto: ProMedia

Het aantal ritten dat is gemaakt op een OV-fiets stijgt dit jaar met ruim 23 procent in vergelijking met 2018. Waar vorig jaar nog 4,2 miljoen ritten werden afgelegd, verwacht de vervoerder dat dit er in 2019 5,2 miljoen zijn. Woensdag werd de vijf miljoenste rit afgelegd en de maand december heeft nog twee weken te gaan. 

Ruim 890.000 reizigers hebben een abonnement voor de OV-fiets op hun OV-chipkaart staan. Dit abonnement is verplicht om een fiets te kunnen huren, maar kosten zijn hieraan niet verbonden. Enige jaren terug is dit abonnement gratis gemaakt, al werd daardoor de daadwerkelijke fietshuur wel duurder. Reizigers betalen nu 3,85 euro voor 24 uur.

Combinatie OV-fiets

NS nam in 2008 de OV-fiets onder haar hoede en de modaliteit werd snel populairder. Al jaren is nu sprake van een jaarlijkse, aanzienlijke groei en volgens NS is de combinatie trein-fiets ongekend succesvol. Momenteel komt gemiddeld 44 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station en nog eens 15 procent gebruikt de fiets ook voor het laatste deel van de reis. Daarvoor zijn inmiddels op 300 locaties 20.500 fietsen beschikbaar.

“Toen de OV-fiets tien jaar geleden bij NS kwam, was dit succes niet te vermoeden. Maar het gaat heel hard”, vertelt Marise Bezema, die zich bij NS met de OV-fiets bezighoudt. “Fietsen zit bij treinreizigers in het bloed en we zien dan ook dat mensen het laatste stukje van hun reis graag fietsend afleggen. Iets waar we uiteraard graag in voorzien. In 2020 zullen we proberen nog meer en nog handigere fietsen voor onze reizigers klaar te hebben staan.”

Recordgroei

Het is niet voor het eerst dat het aantal ritten op de OV-fiets zo sterk stijgt. In 2018 mocht NS namelijk ook al een groei van één miljoen ritten registreren, aangezien in 2017 nog 3,2 dus ritten werden gemaakt en in 2018 dus 4,2 miljoen. Vooral in 2017 was de groei met 33 procent stevig. Dat kwam volgens NS destijds door het afschaffen van het betaalde abonnement.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eén miljoen extra OV-fietsritten afgelegd in 2019 | OVPro.nl
OV-fiets in kluis op station Deurne

Eén miljoen extra OV-fietsritten afgelegd in 2019

OV-fiets in kluis op station Deurne. Foto: ProMedia

Het aantal ritten dat is gemaakt op een OV-fiets stijgt dit jaar met ruim 23 procent in vergelijking met 2018. Waar vorig jaar nog 4,2 miljoen ritten werden afgelegd, verwacht de vervoerder dat dit er in 2019 5,2 miljoen zijn. Woensdag werd de vijf miljoenste rit afgelegd en de maand december heeft nog twee weken te gaan. 

Ruim 890.000 reizigers hebben een abonnement voor de OV-fiets op hun OV-chipkaart staan. Dit abonnement is verplicht om een fiets te kunnen huren, maar kosten zijn hieraan niet verbonden. Enige jaren terug is dit abonnement gratis gemaakt, al werd daardoor de daadwerkelijke fietshuur wel duurder. Reizigers betalen nu 3,85 euro voor 24 uur.

Combinatie OV-fiets

NS nam in 2008 de OV-fiets onder haar hoede en de modaliteit werd snel populairder. Al jaren is nu sprake van een jaarlijkse, aanzienlijke groei en volgens NS is de combinatie trein-fiets ongekend succesvol. Momenteel komt gemiddeld 44 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station en nog eens 15 procent gebruikt de fiets ook voor het laatste deel van de reis. Daarvoor zijn inmiddels op 300 locaties 20.500 fietsen beschikbaar.

“Toen de OV-fiets tien jaar geleden bij NS kwam, was dit succes niet te vermoeden. Maar het gaat heel hard”, vertelt Marise Bezema, die zich bij NS met de OV-fiets bezighoudt. “Fietsen zit bij treinreizigers in het bloed en we zien dan ook dat mensen het laatste stukje van hun reis graag fietsend afleggen. Iets waar we uiteraard graag in voorzien. In 2020 zullen we proberen nog meer en nog handigere fietsen voor onze reizigers klaar te hebben staan.”

Recordgroei

Het is niet voor het eerst dat het aantal ritten op de OV-fiets zo sterk stijgt. In 2018 mocht NS namelijk ook al een groei van één miljoen ritten registreren, aangezien in 2017 nog 3,2 dus ritten werden gemaakt en in 2018 dus 4,2 miljoen. Vooral in 2017 was de groei met 33 procent stevig. Dat kwam volgens NS destijds door het afschaffen van het betaalde abonnement.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.