OV-concessiedatabase van CROW

CROW maakt aanbestedingen inzichtelijk in OV-concessiedatabase

OV-concessiedatabase van CROW

CROW-KpVV heeft de aanbestedingen in het Nederlandse OV verzameld in de OV-concessiedatabase die nu online staat. In deze database wordt de beschikbare informatie over OV-aanbestedingen overzichtelijk bij elkaar gebracht. Het doel hiervan is om de informatie gemakkelijker vindbaar te maken, zodat opgedane ervaring kan worden ingezet voor keuzes in de toekomst.

In deze database wordt onder andere aangegeven hoe lang concessies duren, wie die uitvoert en om welke modaliteiten het gaat. Maar de database biedt ook meer specifieke informatie, zoals over de economische en financiële draagkracht, de gunningscriteria, de contractvorm en de hoogte van de financiële bijdrage van de concessieverlener. Verder wordt verduidelijkt welk percentage rituitval is toegestaan en zijn de resultaten uit de OV-klantenbarometer hierin verwerkt.

Aanbestedingsdocumenten

CROW verzamelt al sinds de invoering van de Wet personenvervoer 2000 kennis op het gebied van OV-aanbestedingen. Die informatie was tot nog toe alleen te vinden in de aanbestedingsdocumenten, waardoor het lastig was om de gemaakte keuzes in verschillende concessies naast elkaar te zetten en goed te analyseren. CROW-KpVV besloot daarom om die informatie bij elkaar te brengen in een OV-concessiedatabase en een Besteksdatabase.

De OV-concessiedatabase is vrij toegankelijk voor iedereen via www.ovconcessiedatabase.nl. De Besteksdatabase staat nog niet online, dit moet later dit jaar gebeuren. Aanbestedende overheden en adviseurs kunnen daarvoor een account aanvragen. Hierin wordt kennis over recente OV-bestekken uit Nederland beschikbaar gesteld, zodat tenders eenvoudig kunnen worden vergeleken. Bovendien is dit een hulpmiddel om een nieuwe uitvraag in elkaar te zetten met onderdelen van voorgaande bestekken.

Gebruik ervaring

“Met de ontwikkeling van de OV-concessiedatabase en de Besteksdatabase is informatie eenvoudiger vindbaar en te gebruiken bij nieuwe aanbestedingen. Daarmee wordt het mogelijk om de ervaringen uit het verleden optimaal in te zetten voor keuzes in de toekomst. Niet gebaseerd op beelden, aannames en meningen, maar op basis van feiten”, aldus CROW.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.