EBS-bus naar Hoorn op Amsterdam Centraal

Vervoerregio Amsterdam investeert 40 miljoen euro voor inclusiever OV

Foto Inge

De Vervoerregio Amsterdam stelt voor de komende vijf jaar maximaal 40 miljoen euro beschikbaar om het openbaar vervoer in de regio toegankelijker te maken voor reizigers met een motorische of visuele beperking. Met de miljoenen worden haltes toegankelijker en reisinformatie begrijpelijker gemaakt. Ook worden meer zogeheten OV-coaches ingezet die mensen met een mobiliteitsbeperking helpen zelfstandig te reizen.

Tram- en bushaltes zijn nu nog vaak moeilijk te bereiken voor mensen met een beperking. In de regio Amsterdam is momenteel de helft van de haltes niet of slechts gedeeltelijk toegankelijk. Daar moet verandering in komen, zegt Sharon Dijksma, voorzitter van de Vervoerregio. “Mobiliteit geeft vrijheid. De mate waarin iemand zich zelfstandig kan verplaatsen, is van grote invloed op deelname aan de samenleving.”

Reis voorbereiden

De haltes worden versneld toegankelijk gemaakt met bijvoorbeeld blindegeleidelijnen, meer ruimte voor rolstoelen en DRIS-panelen met een voorleesknop voor reizigersinformatie. Ook wordt aandacht besteed aan het voorbereiden van de reis. Voor reizigers met een mobiliteitsbeperking is namelijk van belang dat zij informatie voorhanden hebben over de mate van toegankelijkheid van OV-materieel en haltes, en of er hulpmiddelen beschikbaar zijn zoals een rolstoelplank.

Reizigers worden in het expertpanel van de Vervoerregio gevraagd naar wat zij bijvoorbeeld een toegankelijke halte vinden. Mede op basis van deze input wordt bepaald wat er komende vijf jaar gaat gebeuren. Het Uitvoeringsprogramma Inclusieve Mobiliteit dat hiervoor dient, wordt in december vastgesteld. Bij het inclusiever maken van het openbaar vervoer werkt de Vervoerregio samen met gemeenten, vervoerders, Cliëntenbelang en de Reizigers Advies Raad.

Lees ook: Treinreiziger met beperking kan ‘nog gelijkwaardiger’ reizen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.