OV-fiets (foto: NS)

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

Beeldbank NS

Ronald Haverman, de bedenker van de OV-fiets, heeft maandag bij de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij kreeg het lintje opgespeld voor het bedenken, ontwikkelen en uitrollen van de succesvolle deelfiets van NS. De coronacrisis daargelaten is er al jaren sprake van een aanzienlijke groei van het aantal ritten met de OV-fiets.

Haverman bedacht de modaliteit begin 2000 deels uit ergernis. Hij ervoer het huren van een fiets op het station als bureaucratisch, duur, ingewikkeld en tijdrovend. Maar bovenal vond hij dat de samenleving er beter van moest worden, omdat de combinatie trein-fiets voor minder auto’s in de stad zou zorgen. Nadat hij zijn plan in 2000 met de Fietsersbond presenteerde aan de Tweede Kamer, verleende het ministerie van Verkeer en Waterstaat een startsubsidie van vijf miljoen gulden (2,25 miljoen euro) voor een proef.

5,2 miljoen ritten

NS nam de exploitatie van de OV-fiets in 2008 over van de Stichting OV-fiets. Die riep Haverman in het leven om zijn initiatief te laten groeien en kostendekkend te maken en zowel NS als stallinghouders te overtuigen van de potentie. Die bleek enorm, want tot de coronacrisis groeide het aantal jaarlijkse ritten jaarlijks flink. Van 33.000 in 2003, via 330.000 in 2017, naar 5,2 miljoen in 2019.

De OV-fiets is niet de enige innovatie waar Haverman zich afgelopen jaren op stortte. Zo is hij ook directeur geweest van deelautoaanbieder MyWheels en introduceerde hij voor de start-up Mobike deelfietsen in Rotterdam, Delft en Den Haag. Nu werkt hij als senior strategisch adviseur Mobiliteit & Milieu bij de provincie Zuid-Holland.

Haverman is een van de paar duizend mensen die maandag bij de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding kregen. Net als andere jaren werden zij, ter gelegenheid van de verjaardag van het staatshoofd, geëerd vanwege hun grote inzet en persoonlijke verdiensten voor de maatschappij.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.