Ingang, metro, Stationsplein, Noord/Zuidlijn, Amsterdam

GVB bereidt zich voor op OVpay in Amsterdamse metro, bus en tram

Ingang, metro, Stationsplein, Noord/Zuidlijn, Amsterdam

Op de eerste metropoortjes in Amsterdam is al te zien dat reizigers straks via de nieuwe betaalvorm OVpay contactloos kunnen in- en uitchecken met hun bankpas, creditcard, mobiel of smartwatch. De komende weken vervangt vervoerder GVB het logo van OV-chipkaart op alle poortjes voor een afbeelding met daarop het logo om contactloos te betalen plus een barcode.

Over zes weken moet die operatie klaar zijn. Dat betekent overigens niet dat reizigers dan al gebruik kunnen maken van de nieuwe betaalvorm in Amsterdam en omgeving. Dat kan pas over ongeveer een half jaar. GVB heeft de komende maanden nog nodig om de chiptechnologie werkbaar te krijgen.

Vervangen kaartlezers

Ook in de bussen en trams bereidt de vervoerder de komst van OVpay voor. Sinds eind juli is GVB samen met Thales bezig om alle kaartlezers in de bussen en trams te vervangen. Dat heeft geen gevolgen voor de dienstregeling. Op 15 oktober moeten alle ruim 450 voertuigen omgebouwd zijn, zo meldt GVB. Thales levert de ongeveer 4.000 nieuwe kaartlezers die het vervoersbedrijf nodig heeft voor OVpay.

In Lelystad ging afgelopen voorjaar de eerste proef met OVpay van start. In alle stadbussen van Arriva kunnen reizigers sindsdien behalve met hun OV-chipkaart ook in- en uitchecken met telefoon, betaalpas, creditcard of smartwatch. In de Gooi en Vechtstreek begint binnenkort eveneens een pilot om ervaring op te doen met de nieuwe betaalvormen. Uiteindelijk moet OVpay in heel Nederland ingevoerd wordt. Daarvoor moeten 60.000 poortjes, paaltjes en kaartlezers voorzien worden van de nieuwe techniek.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.