Trams GVB in Amsterdam (foto: Ge Dubbelman)

GVB rondt vervanging kaartlezers in bussen en trams af

Via GVB De rechten van de foto’s zijn afgekocht. Wel graag de foto credits van de fotograaf vermelden: Ge Dubbelman

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB is een stap dichterbij de invoering van nieuwe betaalmiddelen in het OV. In alle bussen en trams zijn afgelopen maanden de circa 4.000 kaartlezers vervangen. Vanaf eind oktober wordt het in- en uitchecken met een barcode getest en volgend jaar volgen de bankkaart en smartphone.

Reizigers in Amsterdam kunnen sinds februari al in het hele Amsterdamse OV met een barcode reizen. Maar in bussen en trams gold nog een visuele controle door de conducteur of bestuurder, omdat de kaartlezers hier nog niet geschikt voor waren. Daar is nu dus verandering in gekomen.

Op 15 oktober waren alle 220 bussen en 218 trams volgens planning voorzien van de nieuwe validators van Thales. Alleen de 15G-trams die nog instromen, moeten nog onder handen worden genomen. Afgelopen weken zijn ook de metropoortjes voorzien van een afbeelding waarop een barcode en het contactloos betalen-logo te zien is, in plaats van die van de OV-chipkaart.

Reiziger terugwinnen

In de nieuwe kaartlezers is de software om barcodes te lezen al ingebouwd en die wordt nu in de praktijk getest. Als alles naar behoren werkt, vervalt de visuele controle van barcodes en volgt in 2022 het in- en uitchecken met de bankpas, creditcard en smartphone. De introductie van het ‘nieuwe betalen’ gaat volgens GVB helpen om de reiziger weer terug in het OV te krijgen. Het wordt ook gezien als een manier om nieuwe groepen reizigers aan te spreken.

Nieuwe betaalmiddelen moeten er namelijk voor zorgen dat het reizen met het OV makkelijker wordt. Het is de bedoeling dat OVpay, de benaming van de nieuwe betaalvormen, in 2023 in heel het het land is geïntroduceerd. Dit gebeurt gefaseerd: de concessie Lelystad was in maart als eerste aan de beurt en deze maand kwam daar Gooi en Vechtstreek bij. Voor landelijke invoering moeten zo’n 60.000 poortjes, paaltjes en kaartlezers worden voorzien van de nieuwe techniek.

Foto: Ge Dubbelman

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.