Geen samenwerking RET en Qbuzz

Het Rotterdamse vervoerbedrijf RET en Qbuzz gaan geen gezamenlijk busbedrijf oprichten. Dat hebben de bedrijven besloten na onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Die denkt dat de samenwerking de markt kan verstoren.

De twee vervoerders wilden zich gezamenlijk inschrijven voor de aanbesteding van het busvervoer in de regio Rotterdam. De NMa liet de bedrijven echter weten daarvoor een vergunningseis te stellen en dat uitgebreider onderzoek nodig is om vast te stellen of de concurrentie bij de aanbesteding wordt belemmerd door het samengaan.

NMa

Door het oordeel van NMa komt er volgens de RET een einde aan de mogelijkheid zich samen met Qbuzz in te schrijven voor de concessie. De directie van de RET is ‘zeer verbaasd’ over het oordeel van de NMa.

Schaalvergroting

“De invoering van martkwerking door verplichte aanbesteding zorgt al jaren voor schaalvergroting op de markt. Het is onbegrijpelijk dat juist een samenwerking tussen twee relatief kleine vervoerbedrijven de markt zou verstoren”, zeg algemeen directeur Pedro Peters.

Qbuzz verzorgt het vervoer in de regio Rotterdam, en in Groningen, Drenthe en Friesland. Eind augustus werd bekend dat het bedrijf vanaf eind volgend jaar ook het ov in de regio Utrecht verzorgt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.