ov-chipkaart

GVB wil langere bewaartermijn gegevens ov-chipkaart

ov-chipkaart

AMSTERDAM – Het Amsterdamse GVB stapt naar de rechter om onder een besluit van het College Bescherming Persoonsgegevens uit te komen. Het vervoerbedrijf wil ov-chipkaartnummers langer bewaren dan het CBP toestaat. Er is volgens GVB geen sprake van persoonsgegevens, omdat er geen namen van ov-chipkaarthouders bekend zijn bij het openbaar vervoersbedrijf.

CPB vindt dat vervoersbedrijven NS, GVB en RET in overtreding van privacywetgeving zijn omdat de gegevens van de ov-chipkaart te lang bewaard worden. De systemen moesten vóór begin 2012 aangepast zijn, anders volgt een dwangsom van maximaal 250.000 euro.

GVB

Het GVB heeft toegezegd de wijzigingen door te voeren, maar wel onder protest. Een uniek kaartnummer en de bijbehorende vervoersinformatie zijn immers geen persoonsgegevens. De naam van de reiziger is namelijk niet bekend.

Alleen DUO (de uitvoeringsinstelling voor studiebeurzen) en OV-chipkaartgegevensverwerker Trans Link Systems (TLS) beschikken over die informatie.  Volgens het CBP is het echter niet van belang wie de gegevens beheert: als het GVB bij de gegevens zou willen komen is dat namelijk wel mogelijk.

TLS

“GVB is op twee manieren in staat om de transactiegegevens te koppelen aan de persoon van de kaarthouder: via het bestand met NAW-gegevens bij TLS en op het moment dat de student zelf contact met GVB opneemt”, schrijft de toezichthouder in de beslissing (PDF).

“We zijn het niet eens met de veronderstelling van het CBP dat wij persoonsgegevens zouden verwerken. Dat zien wij niet zo en daarom willen wij dat laten toetsen door een rechter”, stelt een zegsvrouw van het GVB tegen NU.nl.

Bestuursrechter

Volgens het CBP hebben de NS en RET geen bezwaar aangetekend. Voor deze bedrijven is het dan ook niet meer mogelijk naar de bestuursrechter te stappen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.