OV-chipkaart, demobus, reizigers, bus

Vervoerders boos op NS vanwege misbruik OV-chipkaart

PURMEREND – Medewerkers van Arriva informeren maandag reizigers in Purmerend over het gebruik van de OV-chipkaart in het openbaar vervoer. Vanaf donderdag sluiten de metropoortjes in het nabijgelegen Amsterdam en kan er enkel nog toegang verkregen worden met behulp van een OV-chipkaart. ANP KOEN VAN WEEL

Regionale vervoerders als Arriva, Connexxion, Veolia en Syntus eisen een onderzoek naar alle gelden van chipkaartproducent TLS, waarvan de NS groot aandeelhouder zijn. Volgens de Telegraaf is het reizen met de OV-chipkaart 2,5 procent te duur vanwege problemen met de verwerking bij TLS. Deze kosten komen vooral voor rekening van de regionale vervoerders en de reizigers.

Naar nu blijkt is het betalen met een OV-chipkaart per transactie duurder geworden door de problemen die bij TLS ( Trans Link Systems), zijn ontstaan. Het bedrijf leidt inmiddels een verlies van 133 miljoen euro dat middels een lening van de NS wordt aangezuiverd.

Transactie

Die schuld wordt nu doorvertaald naar de reizigers en de regionale vervoerders die per transactie betalen. Het gaat daarbij om 6,6 eurocent per transactie, waardoor een rit op 13,2 eurocent aan administratieve lasten zou komen. In 2012 zal dat tarief verder stijgen.

Subsidie

De regionale vervoersmaatschappijen zijn niet te spreken over de situatie bij de NS. Zeker niet nu bekend is dat de NS slechts 25 miljoen euro zou hebben gestoken in een het verwerken van de chipkaartgegevens bij TLS, terwijl 226 miljoen subsidie beschikbaar was.

Wat er met het overige geld is gedaan willen de NS niet zeggen.”De NS krijgen subsidie en laten de vervoerders en uiteindelijk de reizigers nog eens extra betalen”, aldus Arriva-directeur Anne Hettinga.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.