Bussen moeten voller in Brabant

De bussen in Brabant moeten voller om tot een rendabel openbaar busvervoer te komen in de provincie. Vanwege bezuinigingen zullen over drie jaar waarschijnlijk de onrendabele buslijnen moeten worden geschrapt als er nu niet wordt ingegrepen. Dat is donderdag 15 maart bekend gemaakt bij de presentatie van de Brabantse visie op de toekomst van het busvervoer.

Im 2014 wordt het openbaar busvervoer opnieuw aanbesteed. De provincie heeft dan minder geld te besteden dan bij de vorige aanbesteding in 2006. Daarom moet er nu al vooruit worden gekeken hoe dat financiële gat kan worden gedicht, meldt Omroep Brabant.

Zondagsrust

Eén van de mogelijkheden is om de bussen voller te krijgen. Nu nog dekt de kaartverkoop 55 procent van de kosten. De provincie wil dit optrekken tot 65 procent. Een ander idee is om eens kritisch te kijken naar huidige buslijnen. Zo rijden er nu op zondagochtend nog bussen op plekken waar de zondagsrust heilig is. En in Oss dekken reizigersinkomsten maar 13 procent van de kosten.

100 Miljoen

In Brabant rijden momenteel verschillende busbedrijven in drie regio’s: Veolia, Arriva en Hermes. Dat kost nu jaarlijks ongeveer 100 miljoen euro. Het budget daalt jaarlijks met een paar procent.     Brabant klopte zich in 2006 nog op de borst vanwege de scherpe prijs die destijds werd afgesproken. Maar de provincie kreeg later met boze chauffeurs, acties en stakingen te maken toen Veolia op hun loon wilde bezuinigen om de exploitatie rendabel te houden.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.