Arriva krijgt busvervoer groot deel Friesland

Busbedrijf Arriva heeft de aanbesteding voor het busvervoer in Noord- en Zuidwest Friesland gewonnen. De concessie was de laatste 6 jaar in handen van Connexxion. De concessie gaat in op 9 december van dit jaar en is voor een periode van 8 jaar met een mogelijke verlenging naar 10 jaar. Andere inschrijvers waren Connexxion en Qbuzz.

Het provinciebestuur vindt dat de vervoerder het best scoort op zowel kwaliteit als prijs.Arriva gaat rijden in Noord- en Zuidwest-Friesland, stadsdienst Leeuwarden, Schiermonnikoog en het traject Groningen-Heerenveen-Emmeloord. De vervoerder gaat in gesprek met de provincie om bepaalde vormen van personenvervoer te bundelen.

Een van opties is een proef waarbij de Opstapper (bus op afroep) en WMO-vervoer gebundeld worden. De aansluitingen en overstapmogelijkheden verbeteren aanzienlijk, ook ten opzichte van de trein.

Groen gas

De stadsdienst Leeuwarden gaat over op groen gas. Alle stadsbussen rijden vanaf 9 december op de duurzame brandstof. Er komt een speciaal vulpunt in Leeuwarden. Daarnaast koopt de provincie zes elektrische bussen die op Schiermonnikoog gaan rijden.

Uitbreiden

In de loop van de concessie kijkt de provincie of het rijden op groen gas kan worden uitgebreid naar de streekbussen. Dit is nu nog te duur. Arriva gaat wel met nieuwe bussen rijden die aan de schoonste normen voldoen.

Fries

In de Qliners komt draadloos internet. Een deel van de reisinformatie is straks in het Nederlands en het Fries beschikbaar. Arriva ontwikkelt verder een speciale smartphone-app voor de Opstapper waarmee reizigers makkelijk hun rit kunnen reserveren.

In de zomer van 2013 wil Arriva een proef houden waarbij reizigers op twee buslijnen hun fiets kunnen meenemen. Daarnaast kunnen kinderen in de zomer van 2013 gratis meereizen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.