Proef met gratis parkeren via OV-chipkaart

In Rotterdam is een proef gestart met het gratis parkeren via de OV-chipkaart. Parkeerders op speciale P+R terreinen bij stations kunnen nu zelf het terrein afrijden zonder door een toezichthouder te worden gecontroleerd. Het systeem moet ook fraude tegengaan.

Het nieuwe systeem is als pilot ingesteld op P+R Alexander en zal, na gebleken succes, ook ingevoerd worden op andere P+R locaties in de regio Rotterdam.

Gemak

Voorheen moesten dagreizigers hun gestempelde trein- of metrokaartje aan de toezichthouders op het P+R terrein laten zien om gratis van het terrein af te kunnen. Dankzij het nieuwe systeem kunnen OV-reizigers zelf een uitrijkaart regelen, waardoor er meer gebruikersgemak ervaren wordt.

Werking

Een OV-reiziger neemt bij het inrijden van een parkeerfaciliteit een kortparkeerticket uit de automaat. Nadat de wagen geparkeerd is, vervolgt de reiziger zijn of haar reis met het openbaar vervoer. Hiervoor wordt de OV-chipkaart geactiveerd.

Bij terugkomst op de parkeerfaciliteit voert de reiziger de kortparkeerticket in bij de betaalautomaat en houdt de OV-chipkaart voor de geïntegreerde OV-cardreader. De OV-cardreader checkt of de betreffende bezoeker die dag gereisd heeft vanaf het betreffende station (OV-overstappunt). Indien dat het geval is, zal het parkeertarief op nul worden gezet en ontvangt de reiziger een uitrijkaart.

Primeur

Met de ingebruikname van het nieuwe parkeersysteem is de Stadsregio Rotterdam de eerste regio in Nederland waar de OV-chipkaart ook voor andere zaken als OV-reizen kan worden gebruikt, meldt Parkeer24.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.