Reizigers tevreden over regionale vervoerders

Reizigers waarderen het openbaar vervoer in Nederland met een algemeen rapportcijfer van 7,2. Dat is hetzelfde cijfer als vorig jaar. 78 Procent van de reizigers geeft het openbaar vervoer een 7 of hoger. Dat blijkt uit de OV-klantenonderzoek dat jaarlijks door het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) wordt uitgevoerd onder meer dan 80.000 reizigers.

Het belangrijkste doel van de OV-Klantenbarometer is ov-autoriteiten in staat te stellen de klantwaardering in hun concessies te vergelijken met concessies elders in het land.

Klantwaardering

In 2011 zijn onderzoeksgebieden meegenomen die grotendeels overeenkomen met de concessiegebieden. De klantwaardering werd gemeten in 7299 ritten bij 83.513 reizigers.

De top drie van de 87 onderzoeksgebieden blijft ongewijzigd. Reizigers waarderen vooral het vervoer over water. Op 1 staat de busdienst op de Waddeneilanden( Arriva) 2: de veerdienst Rotterdam-Dordrecht en 3: de veerdienst Amsterdam-Velsen.

Verschuivingen

Andere opmerkelijke verschuivingen in klantenwaardering is het streekvervoer in Almere dat op nummer 5 binnenkomt; de Randstadrail die een flinke sprong maakt van 33 naar 7. Of het busvervoer in Leeuwarden dat van 61 naar 10 gaat en zich hiermee de meest gewaardeerde stadsvervoerder van Nederland mag noemen.De hoge waardering in 2011 is onder andere te danken aan de netheid van de bus, de rijstijl en vriendelijkheid van de chauffeur en de punctualiteit van de bussen.

Uit de top-20 vielen onder andere het stadsvervoer (bus) van Den Haag (van 6 naar plaats 30) en Rotterdam (van 11 naar 38). De trein Zwolle-Emmen werd door de reiziger het minst gewaardeerd en sluit op plaats 87 de rij.

Oordeel

De ‘OV-Klantenbarometer’ is een landelijk onderzoek naar de mening van reizigers over het openbaar(stads- en streek)vervoer. Het laatste onderzoek is gehouden in de periode oktober – december 2011. De reizigers geven rapportcijfers aan verschillende aspecten die met hun reis te maken hebben. Deze aspecten lopen uiteen van de kans op een zitplaats tot een algemeen oordeel over de rit. Het is de elfde keer dat het onderzoek is gehouden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.