‘NS moet gestrande reizigers schadeloos stellen’

Als de NS weigert gestrande reizigers schadeloos te stellen overtreedt het daarmee Europese regels. Dat stelt de Maatschappij Voor Beter OV (MVBOV) naar aanleiding van het besluit van de NS om reizigers die afgelopen donderdag tussen Utrecht en Ede-Wageningen zijn omgereden via Amersfoort niet schadeloos te stellen.

Op het trajectgedeelte Amersfoort – Ede – Wageningen moesten de reizigers extra voor hun noodgedwongen busrit betalen. De NS weigert deze kosten te vergoeden omdat er een redelijk alternatief voorhanden zou zijn geweest.

Strijdig

Dat zou volgens de (MVBOV) strijdig zijn met de Europese verordening. Artikel 16 zegt hierover het volgende: ‘Indien de redelijkerwijze te verwachten vertraging (van de reis over de geboekte route) meer dan een uur is, heeft de reiziger recht op voortzetting van de reis langs de gebruikelijke of langs een andere route.

Dit onder vergelijkbare vervoersomstandigheden, naar de eindbestemming bij de vroegste gelegenheid.’

Alternatief

De NS noemt in een reactie dat er een behoorlijk alternatief voorhanden was. Namelijk omreizen via Den Bosch, Nijmegen en Arnhem en dan weer terug naar Ede-Wageningen. Ook zegt de NS dat het niet vergoeden van de door de reiziger aan Connexxion betaalde bedrag “een gevolg van marktwerking” is.

Voor de Maatschappij Voor Beter OV zijn deze verklaringen onvoldoende en gaat het minister Schultz van Haegen vragen, de NS op te dragen de gedupeerde reizigers alsnog schadeloos te stellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.