NMa: ‘Streekvervoerders hebben geen prijsafspraken gemaakt’

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft bekend gemaakt dat zij het kartelonderzoek naar de verdeling van kosten van de SOVC in het streekvervoer tussen vier streekvervoerders heeft stopgezet. Volgens de NMa heeft “het tot nu toe verrichtte onderzoek geen bewijs opgeleverd dat de betrokken vervoerders afspraken hebben gemaakt met een concurrentiebeperkend effect.”

Streekvervoer

Voor het onderzoek werden in november invallen gedaan bij de streekvervoerders Veolia, Arriva, Connexxion en Syntus. Het onderzoek richtte zich vooral op de Vereniging Studentenkaart Streekvervoer (VSS).

Met name de wijze waarop de overheidssubsidie en ontwikkelingskosten voor de chipkaart werden doorberekend aan de leden, de streekvervoerders, stond daarbij ter discussie.

VSS

Hoewel het onderzoek geen bewijs voor kartelvorming heeft opgeleverd, doet de NMa wel enkele aanbevelingen. De VSS moet bijvoorbeeld bij aanbestedingen meer transparantie nastreven.

Dat betekent onder meer dat de VSS niet-leden van de VSS dezelfde informatie moet geven als leden. Op die manier moeten ook nieuwe vervoerders de Nederlandse markt kunnen betreden.

Momenteel is het zo dat VSS-leden informatie ontvangen over de opbrengsten- en kosten van de Studenten OV Chipkaart (SOVC). Niet-leden kregen die informatie niet, wat bij een aanbesteding al een achterstand opleverde.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.