GVB tram

Afstemming trein en overig ov moet beter in Amsterdam

GVB tram

De afstemming van de trein en het overige openbaar vervoer in de regio Amsterdam moet beter. Dat blijkt uit de studie ‘Beter Benutten’, een initiatief van de gemeente Amsterdam, de Stadsregio Amsterdam en Schiphol. 

De studie is gericht op de inzet van de trein rond de hoofdstad. Volgens Wethouder Eric Wiebes (Verkeer) valt de afstemming tussen de trein en het lokale openbaar vervoer (metro, bus en tram) ingrijpend te verbeteren.

OV-systeem

Zo blijkt uit de studie dat meer reizigers veel sneller op hun werk kunnen zijn en ’s avonds ook sneller thuis kunnen komen. In de spits zouden hoogfrequente, snellere treinen moeten rijden die minder vertraging hebben en met minder omwegen rijden.

Verder zou er een robuuster OV-systeem moeten komen dat minder storingsgevoelig is in wisselende omstandigheden, dus ook bij vallende blaadjes en sneeuw. Voor Wiebes zijn de aanbevelingen uit de studie in ieder geval aanleiding in overleg te treden met het ministerie I&M, NS, Prorail en de goederenvervoersector.

Dienstregeling

Overleg tussen al deze partijen is nodig, omdat voor hoogfrequente treinen er een nieuwe dienstregeling moet komen met een kortere lijnvoering. Zo moet Amsterdam beter bereikbaar worden voor de grote stromen met forensen.

Nu reizen er dagelijks 0,5 miljoen mensen van en naar de regio Amsterdam. Omdat het aantal huishoudens in de regio ook zal blijven toenemen, is extra capaciteit noodzakelijk, omdat de afstanden per fiets vaak te groot zijn en er voor nog meer auto’s geen plaats is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.