ProRail

‘Hernieuwde samenwerking NS met ProRail achterhaald’

Een eventuele hernieuwde samenwerking tussen de NS en ProRail is volgens de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) volstrekt achterhaald. De NS willen nog eens kritisch kijken of de beoogde doelstellingen na de scheiding tussen NS en ProRail ook zijn gehaald. Een nieuwe samensmelting wordt daarbij niet uitgesloten.

NS-topman heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij aangeeft de constructie met ProRail te willen onderzoeken.

Brief

”We merken dat de situatie voor de reizigers nu niet optimaal is, zeker als er sprake is van verstoringen. Het is daarom goed om te kijken of en hoe dat wellicht beter kan. Die negatieve gevolgen voor de reizigers moeten zeker worden hersteld’, staat in de brief.

Volgens vervoerder Arriva is de reiziger niet gebaat bij een samenwerking tussen NS en Prorail. Arriva spreekt zelfs van ”arrogantie ten top’’ van de NS en een ”schoffering van de Tweede Kamer”. Ook de organisatie Voor Beter OV is niet te spreken over een hernieuwde samenwerking.

Onafhankelijkheid

Een eventueel samengaan van NS en Prorail zou ”volstrekt achterhaald” zijn. Dat laat voorzitter Anne Hettinga van FMN weten.Volgens Hettinga is de onafhankelijkheid van de verdeling van het spoor tussen de verschillende spoorbedrijven in het geding, als ProRail bij de NS wordt ondergebracht.

”Er rijden al 15 jaar verschillende vervoerders op het spoor. Dit zou betekenen dat de klok wordt teruggedraaid in de verkeerde richting”, aldus Hettinga bij Nu.nl.

ProRail

Overigens is ProRail zelf ook geen voorstander om met NS in zee te gaan . Volgens de organisatie zou het de reiziger niet ten goede komen.

”Het doorvoeren van grote structuurwijzigingen staat niet bovenaan onze agenda. Het kan ertoe leiden dat organisaties vooral met zichzelf bezig zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.