NS betaalt dwangsom aan CBP voor bewaren reisgegevens

NS heeft een dwangsom van 125.000 euro betaald aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). De dwangsom was door het CBP opgelegd, omdat NS in strijd met de wet handelde door het bewaren van reisgegevens van studenten.

Het ging daarbij om gegevens van studenten die reizen met de studenten OV-chipkaart. Het CBP had de dwangsom al in juli 2011 opgelegd. Tot eind november kreeg NS toen alsnog de tijd om een maximale bewaartermijn van 24 maanden in te voeren.

Reiziger

Na afloop van deze bewaartermijn had NS deze gegevens moeten vernietigen. In een invorderingsbeschikking van mei 2012 concludeerde het CBP dat NS de gegevens niet had vernietigd volgens de afspraak.

In plaats daarvan koos de vervoerder voor het anonimiseren van de reisgegevens. Aan de hand van die geanonimiseerde gegevens konden echter reizigers nog steeds (in)direct herkend worden.

NS

Na deze conclusie legde het CBP NS een tweede last onder dwangsom op. Het CBP heeft later geconstateerd dat NS binnen de gestelde termijn reizigers alsnog goed heeft geïnformeerd.

NS heeft het CBP ook al laten weten dat het bedrijf alsnog de uiterste bewaartermijn heeft ingevoerd. Tevens heeft NS alle reisgegevens ouder dan 24 maanden vernietigd.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.