Aanbesteden openbaar vervoer staat grote steden vrij

GVB tram

Het aanbesteden van het openbaar vervoer in de vier grote steden is niet langer verplicht. De steden mogen voortaan zelf beslissen of ze het openbaar vervoer aanbesteden of door het plaatselijke vervoerbedrijf laten regelen. De Tweede Kamer heeft hiertoe ingestemd met een initiatiefwetsvoorstel.

Tot nog toe waren de aanbestedingsprocedures aan de de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag opgelegd maar was daar grote weerstand tegen.

Bemoeienis

Het initiatiefwetsvoorstel komt uit de koker van PvdA, GroenLinks, SP en D66 en heeft ook de steun van de PVV. De partijen vinden dat de gemeenten het best zelf hun openbaar vervoer kunnen regelen en dat daarbij bemoeienis vanuit Den Haag niet gewenst is.

De aanbestedingsproceduers in de grote steden zorgen ook voor veel onrust onder het personeel en schieten hun doel: meer concurrentie , beter kwaliteit en lagere prijzen, met enige regelmaat voorbij.

Nederland

Het wetsvoorstel geldt vooralsnog voor de vier grote steden. Het idee om de aanbestedingsprocedures voor heel Nederland vrij te laten haalde het niet. Er zou in de regio geen animo voor zijn.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.