Veiligheid in OV

Extra subsidie voor Veiligheidsteams Openbaar Vervoer

Het kabinet gaat extra investeren in de Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer. Minister Spies van BZK en minister Schultz van IenM stellen een overbruggingssubsidie voor twee maanden beschikbaar voor de inzet van bovenregionale veiligheidsteams in het openbaar vervoer. Met deze subsidie kunnen de 60 toezichthouders, die in het kader van een proefproject tot 1 september zijn ingezet, in dienst blijven.

Vanaf november 2012 wordt het project voortgezet door de regionale overheden en openbaar vervoerbedrijven. Het project, dat op 1 september 2011 is gestart, laat veelbelovende tussenresultaten zien. De beide ministers staan hier positief tegenover.

Incidenten

De Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer heeft tot 1 september 2012 een proefproject uitgevoerd met bovenregionale veiligheidsteams in het openbaar vervoer in enkele regio’s waar incidenten in het busvervoer hebben plaatsgevonden. Het gaat om een initiatief van het ministerie van BZK, programma Veilige Publieke Taak.

In het project wordt bekeken of de bovenregionale inzet van toezichthouders leidt tot een verbetering van de objectieve en subjectieve veiligheid van werknemers en reizigers in het openbaar vervoer.
De tussentijdse evaluatie in het voorjaar liet positieve resultaten zien.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Een eindevaluatie vindt plaats na afloop van de oorspronkelijke proefperiode per 1 september. Het vervolg is dan aan de regionale overheden en vervoerders, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het regionale en stedelijke openbaar vervoer.

De voorzitter van de projectgroep, Connexxion-directeur Theo Vegter had eerder al bij de ministers aangedrongen om de kennis van het project niet verloren te laten gaan.  Hij ziet veiligheid in het openbaar vervoer als een gedeelde verantwoordelijkheid van vervoerders zelf en het Rijk.

Lees ook: FMN: project Verbeterd Toezicht OV moet landelijk gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.