veoliatrein

Meer onderzoek naar samenwerking op het spoor

Het onderzoek naar een betere samenwerking tussen partijen en vervoerders op het spoor heeft een injectie van 2,5 miljoen euro gekregen. Hiermee worden vier nieuwe onderzoeken gefinancierd. In totaal is 5 miljoen euro gereserveerd.

Hoe kunnen partijen op het spoor beter met elkaar samenwerken om storingen op het spoor te voorkomen en sneller op te lossen?

NWO Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Technologiestichting STW en ProRail investeren 2,5 miljoen euro in vier promotieonderzoeksprojecten die op deze vragen ingaan. Eerder dit jaar zijn vijf onderzoeken gestart die zich richten op de technische kant van het voorkomen en oplossen van verstoringen.

Toename treinverkeer

Nederland heeft een van de drukst bereden spoorwegnetten van de wereld. Het treinverkeer op het bestaande spoor neemt jaarlijks toe. Spoorbeheerder ProRail wil zo goed mogelijk presteren en ziet daarin samenwerking als de sleutel tot succes. ProRail onderzoekt daarom hoe het de samenwerking met haar partners kan verbeteren.
Tjitske Bezema-Kooistra, Programmamanager research van ProRail: ”Goede samenwerking tussen verschillende partijen op het spoor waardoor storingen snel worden getraceerd en opgelost is een randvoorwaarde voor goedlopend treinverkeer. Deze promotieonderzoeken zijn daarom erg waardevol”.

ExploRail

De vier projecten vallen binnen het researchthema Whole System Performance, dat samen met het researchthema Intelligent Rail Infrastructure (IRI) het onderzoeksprogramma ExploRail vormt.

In totaal zijn er dit jaar negen onderzoeken gestart, waarvan vijf zich richten op de technische kant van het oplossen en voorkomen van storingen en vier op de samenwerking binnen de spoorsector. De negen onderzoeken versterken elkaar. Ze worden uitgevoerd in teams van universiteiten uit het hele land en uit verschillende disciplines.

Voor ExploRail is in totaal 5 miljoen euro beschikbaar, die voor de helft wordt gedragen door ProRail. De andere helft komt voor rekening van STW en NWO Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.