Station, Haarlem, trein, NS

Invulling bezuiniging openbaar vervoer nog onbekend

Het is nog onbekend hoe de bezuiniging op het openbaar vervoer er uit gaat zien. Dat stelt woordvoerder Laura Kwakernaak van het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag. Premier Rutte maakte woensdag in een debat in de Tweede Kamer bekend dat het ministerie 250 miljoen euro moet inleveren. Volgens Rutte wordt dat evenredig verdeeld over asfalt en openbaar vervoer. Over de precieze verdeling van die 250 miljoen euro en de onderdelen waarop wordt gekort is nog veel onduidelijkheid.

Bijdrage

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu stelde voorafgaand aan het debat dat ze het liefst ‘nee’ had gezegd tegen de bezuiniging. “We hebben een groot Infrastructuurfonds en daar is het een forse greep uit.” 

Tegelijkertijd komt de bezuiniging haar niet geheel als een verrassing. “Iedereen moet wat inleveren. Op zich is het wel logisch dat er naar dit fonds wordt gekeken. Ik zal ook mijn bijdrage moeten leveren.”

Volgens directeur Ad Toet van Koninklijk Nederlands Vervoer is het jammer dat er moet worden bezuinigd. De Nederlandse samenleving zal volgens hem moeten bekijken hoe dit kan worden opgelost. “Daar wordt in het Nationaal Beraad Beter Benutten al over gesproken”, stelt de KNV-directeur. Het Nationaal Beraad Beter Benutten is een platform dat zich sterk maakt voor het verbeteren van de bereikbaarheid in Nederland.

Afname OV-gebruik

“We moeten opnieuw kijken naar de behoefte aan infrastructuur met het oog op de afnemende economische groei maar ook de stagnerende bevolkingsgroei. “De komende jaren zal het aantal werknemers afnemen. Daardoor zullen er ook minder mensen zijn die naar hun werk reizen”, stelt Toet.

“Het Planbureau voor de Leefomgeving stelt bovendien dat het OV-gebruik de komende jaren met drie procent gaat dalen.” Ook daarmee moet rekening worden gehouden volgens de KNV-directeur. Die afname komt volgens het planbureau vooral door de afschaffing van de ov-kaart voor studenten.

Invulling

Schultz van Haegen gaat samen met staatssecretaris Wilma Mansveld naar de invulling kijken. “Het infrastructuurfonds is heel breed. Het is aan mij en de staatssecretaris om te kijken hoe we dat het beste gaan indelen.”

De minister en staatssecretaris kijken of de bezuinigingen over de lange termijn uitgesmeerd kunnen worden of dat ze meteen doorgevoerd moeten worden. 

Met de bezuiniging van 250 miljoen euro wordt tegemoet gekomen aan de wens van de PvdA om een sociale paragraaf in het regeerakkoord op te nemen voor de vakbonden en werkgevers.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Invulling bezuiniging openbaar vervoer nog onbekend | OVPro.nl
Station, Haarlem, trein, NS

Invulling bezuiniging openbaar vervoer nog onbekend

Het is nog onbekend hoe de bezuiniging op het openbaar vervoer er uit gaat zien. Dat stelt woordvoerder Laura Kwakernaak van het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag. Premier Rutte maakte woensdag in een debat in de Tweede Kamer bekend dat het ministerie 250 miljoen euro moet inleveren. Volgens Rutte wordt dat evenredig verdeeld over asfalt en openbaar vervoer. Over de precieze verdeling van die 250 miljoen euro en de onderdelen waarop wordt gekort is nog veel onduidelijkheid.

Bijdrage

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu stelde voorafgaand aan het debat dat ze het liefst ‘nee’ had gezegd tegen de bezuiniging. “We hebben een groot Infrastructuurfonds en daar is het een forse greep uit.” 

Tegelijkertijd komt de bezuiniging haar niet geheel als een verrassing. “Iedereen moet wat inleveren. Op zich is het wel logisch dat er naar dit fonds wordt gekeken. Ik zal ook mijn bijdrage moeten leveren.”

Volgens directeur Ad Toet van Koninklijk Nederlands Vervoer is het jammer dat er moet worden bezuinigd. De Nederlandse samenleving zal volgens hem moeten bekijken hoe dit kan worden opgelost. “Daar wordt in het Nationaal Beraad Beter Benutten al over gesproken”, stelt de KNV-directeur. Het Nationaal Beraad Beter Benutten is een platform dat zich sterk maakt voor het verbeteren van de bereikbaarheid in Nederland.

Afname OV-gebruik

“We moeten opnieuw kijken naar de behoefte aan infrastructuur met het oog op de afnemende economische groei maar ook de stagnerende bevolkingsgroei. “De komende jaren zal het aantal werknemers afnemen. Daardoor zullen er ook minder mensen zijn die naar hun werk reizen”, stelt Toet.

“Het Planbureau voor de Leefomgeving stelt bovendien dat het OV-gebruik de komende jaren met drie procent gaat dalen.” Ook daarmee moet rekening worden gehouden volgens de KNV-directeur. Die afname komt volgens het planbureau vooral door de afschaffing van de ov-kaart voor studenten.

Invulling

Schultz van Haegen gaat samen met staatssecretaris Wilma Mansveld naar de invulling kijken. “Het infrastructuurfonds is heel breed. Het is aan mij en de staatssecretaris om te kijken hoe we dat het beste gaan indelen.”

De minister en staatssecretaris kijken of de bezuinigingen over de lange termijn uitgesmeerd kunnen worden of dat ze meteen doorgevoerd moeten worden. 

Met de bezuiniging van 250 miljoen euro wordt tegemoet gekomen aan de wens van de PvdA om een sociale paragraaf in het regeerakkoord op te nemen voor de vakbonden en werkgevers.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.