Pulchri, debat, KNV, Bashir, Hoogland, De Boer, De Rouwe

‘Plan afschaffing OV-studentenkaart nog niet uitgekristalliseerd’

Pulchri, debat, KNV, Bashir, Hoogland, De Boer, De Rouwe

Het afschaffen van de OV-studentenkaart heeft erg veel nadelige gevolgen. Bovendien wordt een hele doelgroep de private vervoerssector ingeduwd (zoals auto), in plaats van het openbaar vervoer. Dat staat haaks op het overheidsbeleid. “Maar deze plannen zijn nog niet helemaal uitgekristalliseerd”, gaf PvdA-Kamerlid Duco Hoogland de aanwezigen tijdens het Pulchri-debat van KNV een klein beetje hoop.

Tijdens het debat gingen Kamerleden van VVD, PvdA, SP en CDA met elkaar en de vervoersbranche in debat. Normaliter is dit debat bedoeld om de begroting van Infrastructuur en Milieu een duwtje in de goede richting te geven. Nu ging het vooral over alle bezuinigingen van het huidige kabinet.

Openbaar vervoersbranche

Maar dat de uitspraak van Hoogland was dan ook het enige lichtpuntje voor de openbaar vervoersbranche. VVD en PvdA lijken vastbesloten een forse bezuiniging op de OV-studentenkaart door te voeren.

“Onderwijs is duur en we vragen een bijdrage van de student voor deze noodzakelijke bezuiniging”, zegt VVD-Kamerlid Betty de Boer. “We beseffen dat dit leidt tot minder vervoer en minder inkomen voor de openbaar vervoersector. Maar mensen blijven studeren, ook zonder OV-kaart.”

Financieren

Ook de PvdA wil dat er fors bezuinigd wordt op de studenten. “Moet de overheid toekomstige hoge inkomens financieren met het loon van de huidige timmerman?”, vraagt Hoogland zich af. “Deze maatregel vinden wij als PvdA heel reëel.”

CDA noemt de bezuiniging op de OV-studentenkaart visieloos. “Je zou de OV-jaarkaart ook kunnen versoberen”, vindt Kamerlid Sander de Rouwe. “Er dreigt straks een tekort aan hoog-opgeleid personeel in Nederland.”

Files

Ook SP verwacht dat de maatregel ertoe leidt dat alleen ‘rijken’ straks nog kunnen gaan studeren. En omdat veel studenten met de auto zullen gaan nemen files en parkeerdruk toe. “En dan kunnen we straks weer miljarden gaan steken in het terugdringen van de files”, verwachtt SP-Kamerlid Farshad Bashir.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “‘Plan afschaffing OV-studentenkaart nog niet uitgekristalliseerd’”

Arjen Jaarsma|07.12.12|10:34

Afschaffing van de OV Studentenkaart is misschien een schok voor de OV-sector maar op zich een goede eerste stap naar subsdieloos OV. Sinds de invoering van de kaart meer dan 20 jaar geleden is veel veranderd: steden zijn populairder, internet en social media zijn er nu, jongeren halen later hun rijbewijs en de populariteit van de auto is over het hoogtepunt heen (peak car). De komende 15 jaar zijn groeijaren voor het OV. Dus stap af van het denken in subsidies en maak de stap naar groei!

Karolien van Wijk|11.12.12|12:35

Zie ook
http://1vjongerenpanel.eenvandaag.nl/uitslagen/41779 uitslag_onrust_over_verdwijnen_ov_studentenkaart

Overigens geloof ik niet dat jongeren minder gaan studeren door de afschaffing, wel dat ze minder colleges gaan volgen en bij het uitzoeken van een studie dichter bij huis kijken. Oftewel; een 17-jarige uit Klazienaveen kijkt alleen op de (kleine) hogeschool in Emmen en niet meer in Zwolle of Groningen, ongeacht het aanbod. Vraag is, of dat wenselijk is.

Djenna Janssen|25.01.13|09:23

ach maak het allemaal nog uit straks kunnen alleen rijkeluiszoontjes nog studeren en president kinder hoezo wordt er verschil in nederland gemaakt arm wordt armer en rijk wordt rijker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Plan afschaffing OV-studentenkaart nog niet uitgekristalliseerd’ | OVPro.nl
Pulchri, debat, KNV, Bashir, Hoogland, De Boer, De Rouwe

‘Plan afschaffing OV-studentenkaart nog niet uitgekristalliseerd’

Het afschaffen van de OV-studentenkaart heeft erg veel nadelige gevolgen. Bovendien wordt een hele doelgroep de private vervoerssector ingeduwd (zoals auto), in plaats van het openbaar vervoer. Dat staat haaks op het overheidsbeleid. “Maar deze plannen zijn nog niet helemaal uitgekristalliseerd”, gaf PvdA-Kamerlid Duco Hoogland de aanwezigen tijdens het Pulchri-debat van KNV een klein beetje hoop.

Tijdens het debat gingen Kamerleden van VVD, PvdA, SP en CDA met elkaar en de vervoersbranche in debat. Normaliter is dit debat bedoeld om de begroting van Infrastructuur en Milieu een duwtje in de goede richting te geven. Nu ging het vooral over alle bezuinigingen van het huidige kabinet.

Openbaar vervoersbranche

Maar dat de uitspraak van Hoogland was dan ook het enige lichtpuntje voor de openbaar vervoersbranche. VVD en PvdA lijken vastbesloten een forse bezuiniging op de OV-studentenkaart door te voeren.

“Onderwijs is duur en we vragen een bijdrage van de student voor deze noodzakelijke bezuiniging”, zegt VVD-Kamerlid Betty de Boer. “We beseffen dat dit leidt tot minder vervoer en minder inkomen voor de openbaar vervoersector. Maar mensen blijven studeren, ook zonder OV-kaart.”

Financieren

Ook de PvdA wil dat er fors bezuinigd wordt op de studenten. “Moet de overheid toekomstige hoge inkomens financieren met het loon van de huidige timmerman?”, vraagt Hoogland zich af. “Deze maatregel vinden wij als PvdA heel reëel.”

CDA noemt de bezuiniging op de OV-studentenkaart visieloos. “Je zou de OV-jaarkaart ook kunnen versoberen”, vindt Kamerlid Sander de Rouwe. “Er dreigt straks een tekort aan hoog-opgeleid personeel in Nederland.”

Files

Ook SP verwacht dat de maatregel ertoe leidt dat alleen ‘rijken’ straks nog kunnen gaan studeren. En omdat veel studenten met de auto zullen gaan nemen files en parkeerdruk toe. “En dan kunnen we straks weer miljarden gaan steken in het terugdringen van de files”, verwachtt SP-Kamerlid Farshad Bashir.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “‘Plan afschaffing OV-studentenkaart nog niet uitgekristalliseerd’”

Arjen Jaarsma|07.12.12|10:34

Afschaffing van de OV Studentenkaart is misschien een schok voor de OV-sector maar op zich een goede eerste stap naar subsdieloos OV. Sinds de invoering van de kaart meer dan 20 jaar geleden is veel veranderd: steden zijn populairder, internet en social media zijn er nu, jongeren halen later hun rijbewijs en de populariteit van de auto is over het hoogtepunt heen (peak car). De komende 15 jaar zijn groeijaren voor het OV. Dus stap af van het denken in subsidies en maak de stap naar groei!

Karolien van Wijk|11.12.12|12:35

Zie ook
http://1vjongerenpanel.eenvandaag.nl/uitslagen/41779 uitslag_onrust_over_verdwijnen_ov_studentenkaart

Overigens geloof ik niet dat jongeren minder gaan studeren door de afschaffing, wel dat ze minder colleges gaan volgen en bij het uitzoeken van een studie dichter bij huis kijken. Oftewel; een 17-jarige uit Klazienaveen kijkt alleen op de (kleine) hogeschool in Emmen en niet meer in Zwolle of Groningen, ongeacht het aanbod. Vraag is, of dat wenselijk is.

Djenna Janssen|25.01.13|09:23

ach maak het allemaal nog uit straks kunnen alleen rijkeluiszoontjes nog studeren en president kinder hoezo wordt er verschil in nederland gemaakt arm wordt armer en rijk wordt rijker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.